Комітет Верховної Ради з питань економічної політики рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про державну допомогу суб’єктам господарювання.
Законопроектом (№11118) пропонується визначити правові засади проведення моніторингу державної допомоги суб’єктам господарювання, здійснення контролю за допустимістю такої допомоги для конкуренції, підвищення прозорості функціонування системи державної допомоги та дотримання міжнародних зобов’язань у цій сфері. У проекті, зокрема, врегульовуються питання інвентаризації наданої державної допомоги, запровадження здійснення її моніторингу, складення та ведення реєстру відомостей про надавачів і отримувачів, її види та обсяги, щорічного звітування про надання державної допомоги тощо.
Згідно із проектом, державна допомога суб’єктам господарювання — це їх підтримка у будь-якій формі за рахунок державних чи місцевих ресурсів, що спотворює або загрожує економічній конкуренції, створюючи переваги для виробництва окремих видів.
Цей документ не поширюється на підтримку сільськогосподарського виробництва та рибальства, виробництва зброї та військового спорядження для потреб Збройних Сил, а також правоохоронних органів спеціального призначення тощо. Відповідно до законопроекту державна допомога може мати такі форми: субсидія; списання боргів та штрафних санкцій; компенсація збитків; гарантії, кредити (позики) на пільгових умовах; надання суб’єктам господарювання товарів за цінами нижче ринкових або їх придбання за цінами вище ринкових; участь у формуванні статутного капіталу суб’єктів малого та середнього підприємництва за рахунок державних чи місцевих ресурсів на умовах, які були б неприйнятними для приватних інвесторів.
Реалізація положень проекту, вважають народні депутати, забезпечить створення в Україні інституційних, правових та організаційних засад функціонування прозорої системи державної допомоги, яка сприятиме створенню рівних умов діяльності суб’єктів господарювання на товарних ринках країни та стимулюватиме державну підтримку регіонального розвитку мало розвинутих регіонів тощо.
Вл. інф.