Комітет Верховної Ради з питань європейської інтеграції рекомендує парламенту ратифікувати Угоду між Україною та Європейським Союзом про внесення змін до Угоди між Україною та Європейським Співтовариством про спрощення оформлення віз.
На засіданні зазначалося, що угода передбачає розширення категорій наших громадян, які матимуть право на спрощене оформлення безплатних, багаторазових віз (представники неурядових громадських організацій, релігійних громад, професійних об’єднань, учасники офіційних програм ЄС з транскордонного співробітництва), удосконалення порядку оформлення віз для представників засобів масової інформації. А також визначає чіткі терміни дії багаторазових віз, встановлює можливості термінового оформлення віз (протягом трьох діб) та скасовує візовий режим для власників службових паспортів України після запровадження в них біометричних даних.
Члени комітету підкреслили, що ратифікація цієї угоди призведе до подальшої лібералізації візового режиму для українців та посилить контакти між громадянами нашої країни та держав—членів ЄС. Це, в свою чергу, сприятиме інтенсифікації двосторонньої співпраці в культурній, гуманітарній, політичній та інших сферах.
Ратифікація угоди, на думку парламентаріїв, стане важливим кроком у напрямку до майбутнього запровадження ЄС безвізового режиму для українських громадян.
Вл. інф.