Парламентська хроніка 

Вечірнє засідання 6 листопада 
 
Одразу на початку вечірнього засідання опозиція — фракції «БЮТ-«Батьківщина» і «НУ—НС» — стала вимагати оголосити перерву або надати можливість виголосити заяву. Микола Томенко, оголошуючи заяву, звернув увагу на те, що ухвалений на ранковому пленарному засіданні закон «Про всеукраїнський референдум» надає можливість ухвалення через всеукраїнський референдум нової редакції Конституції України.
Опозиційні фракції, за словами М. Томенка, оскаржуватимуть рішення Верховної Ради про ухвалення закону «Про всеукраїнський референдум» і вимагатимуть його скасування. Потім народні обранці ухвалили 268 голосами Постанову про звернення Центральної виборчої комісії з приводу виборів народних депутатів України в одномандатних виборчих округах №№ 94, 132, 194, 197 і 223. Верховна Рада рекомендувала ЦВК призначити перевибори в цих п’яти одномандатних округах, а Кабінету Міністрів — передбачити відповідне фінансування. Проект постанови було внесено народним депутатом від Партії регіонів Олександром Козубом. Під час обговорення думки депутатів розійшлися. Представники опозиції не підтримали навіть саму ідею ухвалення постанови. Сергій Подгорний («БЮТ-«Батьківщина») стверджував: єдине, що може вчинити Верховна Рада, — доручити перерахувати голоси на проблемних виборчих округах. Ольга Бондар звернула увагу на те, що чинний виборчий закон не передбачає невизнання виборів, і немає такого нормативного акту, як звернення ЦВК до Верховної Ради. Натомість Михайло Чечетов (Партія регіонів) закликав набратися мужності й визнати, що в основі всіх проблем лежить виборчий закон, який став компромісом між політичними силами, і ті поступки, на які пішла більшість на вимогу опозиції.
Глава парламенту Володимир Литвин наголосив, що Верховна Рада не має права призначати вибори, і запропонував повернути звернення ЦВК назад до комісії. «Найкраще, коли суд встановить, що неможливо здійснити підрахунок голосів, і тоді ЦВК буде змушена призначити повторні вибори», — сказав Литвин. Однак, зрештою, постанову було підтримано депутатами з парламентської більшості. Народні депутати прийняли в цілому, як закон, проекти законів про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо ставок акцизного податку на речовини, що використовуються як компоненти моторних палив), низку законопроектів про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2012 рік» — щодо фінансування заборгованості з різниці в тарифах на теплову електроенергію для населення, щодо фінансування програми з реформування ЖКГ та щодо перерозподілу між бюджетними програмами Мінекономрозвитку; про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення інструментів впливу на грошово-кредитний ринок; про внесення зміни до статті 8 Закону «Про рекламу» щодо встановлення заборони зазначення ціни товарів, робіт та послуг не в грошовій одиниці України. За основу прийнято проект закону про внесення змін до статті 2 Закону України «Про здійснення державних закупівель» (щодо закупівель робіт, пов’язаних із діяльністю Національного банку України). Останнім питанням депутати мали розглянути законопроекти про амністію в 2012 році — урядовий та в авторстві народного депутата Арсенія Яценюка. Однак лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов запропонував перенести розгляд цього питання, оскільки вже завершується пленарний день, щоб глава парламенту ще встиг зачитати депутатські запити. А парламенту зібратися наступного разу 20 листопада, оскільки на той час Кабінет Міністрів обіцяє подати до Верховної Ради проект держбюджету-2013.
Лідер фракції «БЮТ - «Батьківщина» Андрій Кожем’якін наполягав на розгляді законопроектів про амністію зараз, оскільки їх зранку було включено до порядку денного. Арсеній Яценюк заявив, що це питання має дві складові — гуманну і соціальну. Адже під дію закону має потрапити близько 13 тисяч засуджених, зокрема, хворих на туберкульоз, гепатит, рак, неповнолітніх, вагітних жінок. А в законі про амністію, на якому наполягає опозиція, йдеться про звільнення Юлії Тимошенко та Юрія Луценка, оскільки вони також хворі. В. Литвин двічі ставив на голосування пропозицію про розгляд законопроектів про амністію за скороченою процедурою, однак за це проголосували не більше 56 депутатів. Відтак законопроекти про амністію не розглядалися,  В. Литвин зачитав 22 депутатські запити і поставив на голосування пропозицію О. Єфремова про зміну календарного плану сесії, яку й було підтримано. Отож 7 — 9 листопада пленарні засідання парламенту не проводитимуться, наступного тижня депутати також працюватимуть у комітетах та фракціях, наступна погоджувальна рада відбудеться 19 листопада, а пленарне засідання — 20 листопада.
 
ЦИТАТА
 
Володимир ЛИТВИН, Голова Верховної Ради:
— Верховна Рада України не має права призначати виборів. Очевидно, далі цей процес буде пов’язаний з судами. Найкраще, коли суд встановить, що неможливо провести підрахунок голосів, і тоді не залишиться зовсім іншого виходу, як приймати відповідне рішення.
 
Сергій Гриневецький, Олег Зарубінський.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.