Український центр оцінювання якості освіти розпочав реєстрацію осіб, які бажають взяти участь у пробному Зовнішньому незалежному оцінюванні. УЦОЯО нагадує, що 23 березня 2013 року відбудеться пробне ЗНО з української мови і літератури, біології, фізики, російської мови, всесвітньої історії та іноземної мови; 30 березня — з математики, історії України, хімії, географії, світової літератури. Записатися на тестування усі охочі зможуть до 30 листопада 2012 року.
Як і в попередні роки, пробне ЗНО буде платним. Кожен предмет майбутнім абітурієнтам чи їхнім батькам обійдеться у 89 гривень. Тому зволікати із записом не варто, адже після реєстрації на сайті регіонального центру оцінювання якості освіти вам ще доведеться протягом семи робочих днів оплатити квитанцію в банку. Натомість організатори пробного ЗНО обіцяють учасникам дати можливість попрацювати із завданнями, які відповідатимуть специфікаціям тестів 2013 року.
Курси є, а умов прийому немає
Поки майбутні студенти активно готуються до вступної кампанії, Міністерство освіти, науки, молоді та спорту досі не затвердило умови прийому до вищих навчальних закладів України в 2013 році. У проекті цього документа залишилося резонансне положення про додаткові бали за навчання на підготовчих курсах. Громадські активісти вважають це нечесним. «Рівний доступ до вищої освіти ці бонуси порушують. Для того, щоб абітурієнт міг відвідувати курси, він повинен заплатити. Але не всі батьки мають таку фінансову можливість. Ця норма є дискримінаційною і для тих, хто проживає у сільській місцевості. Абітурієнту доводиться ще й добиратися зі свого села у вихідні до міста. А це додаткові гроші за проїзд», — пояснює координатор освітніх програм мережі «ОПОРА» Ольга Стрелюк.
Гроші вирішують не все
Парадокс ситуації полягає у тому, що поки умови прийому до вищих навчальних закладів України в 2013 році залишаються проектом, підготовчі курси вже активно працюють. Звичайно, прогнозувати, що чиновники вилучать це положення із затвердженого документа з огляду на громадський тиск, означало б визнати повну власну некомпетентність у цьому питанні. Однак суто гіпотетично така ймовірність є. Абітурієнтам-2013, які вже заплатили за навчання, залишається сподіватися, що проект затвердять без змін. Водночас Ольга Стрелюк застерігає тих, хто аж надто сильно уповає на ці додаткові бали: «Проходження підготовчих курсів не гарантує автоматично додаткових 20 балів до рейтингу. Провідні вузи можуть нараховувати їх від 2 до 20. Абітурієнти та батьки звертаються до нас зі скаргами: мовляв, вони заплатили за курси, які коштували півтори тисячі і більше, а їм нарахували всього 2 бали. Але це питання до того, з яким рівнем знань дитина йде на ці курси».