Україна зможе запровадити обов’язкове медичне страхування вже з 2014 року. Про це заявила днями голова парламентського Комітету з питань охорони здоров’я Тетяна Бахтеєва.

«Обов’язкове державне медичне страхування — ще один важливий момент реформи охорони здоров’я. Воно поліпшить якість нашої медицини. Також необхідно рішення із вчасного забезпечення медикаментами. І запровадження державного медстрахування дасть змогу перекласти цю проблему на державу», — переконана депутат.

За її словами, «реорганізація всієї системи охорони здоров’я де-факто буде досить довгостроковим і болючим процесом. Але його не потрібно боятися, як і не можна відкладати. Гірше, ніж є, точно не буде.

Тема запровадження обов’язкового медичного страхування на слуху давно. Протягом останніх десяти років було підготовлено понад десяток радикально протилежних законопроектів про ОМС. Але, на жаль, питання досі залишається відкритим.

Попередній профільний міністр Олександр Анищенко обіцяв, що медстрах для всіх запрацює в нашій країні в 2015—2016 роках, після реформування системи охорони здоров’я. Мовляв, першим кроком на шляху до масштабної реалізації страхової медицини повинен стати відповідний закон.

За словами експертів, якщо в Україні, як на Заході, запровадять ОМС, то в лікарів з’явиться відповідальність перед пацієнтом. Преамбулами практично всіх законопроектів про його впровадження, як основний пріоритет і основна мета, визначалося забезпечення громадян безплатною, доступною і якісною медичною допомогою.

Постає запитання: а хто саме зможе здійснювати контроль за якістю медичної допомоги? Хтось мусить бути зацікавлений у тому, щоб людина якнайшвидше вилікувалася й повернулася до праці або навчання? Без державного контролю не обійтися, а покладатися тільки на органи охорони здоров’я на чолі з МОЗ не варто.

І ще: хто управлятиме грошима страхової медицини в масштабах всієї країни?

— Для вирішення головного питання про статус організації, що здійснює страхування, проведено голосування народних депутатів. Такою організацією стане Фонд обов’язкового медичного страхування України з державним статусом, — зазначила Тетяна Бахтеєва в коментарі УНІАН.

Мовляв, створення держфонду дасть змогу забезпечити жорсткий контроль над цільовим використанням засобів страхування. А наглядова рада, що складається із представників Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України і представників органів місцевого самоврядування, стане контролювати діяльність цієї фінструктури.

«Державне медичне страхування також зможе розв’язати проблему чіткого визначення переліку держгарантій, які повинні бути надані кожному застрахованому у вигляді оплачуваного за рахунок страховки переліку медичних послуг і ліків», — сказав голова профільного парламентського комітету.

У свою чергу страховики побоюються, що непродумане запровадження в Україні системи ОМС може залишити приватні клініки без основного потоку клієнтів і призвести до відтоку значного числа гравців з ринку платних медичних послуг. Таку думку висловила заступник генерального директора однієї зі страхових компаній Наталя Придачук, передає сайт «Мій страховий агент».

За словами експерта, на сьогоднішній день доходи комерційних клінік практично на 80 відсотків залежать від програм корпоративного страхування, і лише на 20 — від одиничних приватних клієнтів. «Якщо основна маса людей буде застрахована за програмами обов’язкового страхування, то звертатися по медичну допомогу люди будуть у державні клініки. А клієнтами комерційних залишаться тільки 6—10 відсотків VІPів, які принципово не підуть у держустанови», — пояснює представник страхової компанії.

Наслідком такого стану справ може стати масове скорочення фахівців у комерційних медзакладах, а також вихід з ринку дрібних і середніх гравців. Адже їхнім основним персоналом є лікарі державних поліклінік і лікарень, які працюють за сумісництвом. «З появою системи ОМС попит на послуги комерційних клінік різко знизиться, фахівці стануть не затребувані і їхні ставки скорочуватимуться. Водночас із цим, завдяки введенню нової системи фінансування державних клінік (залежно від кількості пацієнтів), зарплати лікарів-бюджетників підвищуватимуться», — припускає експерт.

Ще одним каменем спотикання на шляху просування системи обов’язкового держ-страху в медицині може стати відсутність чітко прописаних стандартів надання медичної допомоги.

«Стандарт полягає в тому, що йде спочатку, наприклад, опитування пацієнта, потім огляд і все інше. Якщо в нього, приміром, підозра на ОРЗ, те, відповідно до стандартів, потрібно зробити певні аналізи й призначити набір лікувальних препаратів певних груп», — цитує слова директора з продажів однієї зі страхових компаній Віталія Козловського «Дело».

В офіційних стандартах має бути зазначено всі дії медпрацівників (необхідні аналізи, алгоритм лікування, препарати), щоб страхові компанії розуміли, за що вони платять. Без цього контролювати медзаклади буде складно.

Мал. Олександра МОНСТИРСЬКОГО.