Незважаючи на приємну й не по-осінньому теплу погоду, влада Криму оголосила про початок опалювального сезону. Офіційно батареї кримчан почали «гріти» з цього понеділка — таке рішення 11 жовтня було прийнято на засіданні уряду автономії. Чиновники також затвердили кінцеву дату опалювального сезону — 15 квітня 2013 року. Згідно з рішенням Ради міністрів АРК, на цей період управлінням соцзахисту при місцевих адміністраціях доручено розрахувати, на які пільги й субсидії можуть претендувати громадяни. У свою чергу газопостачальники мають розпломбувати газове устаткування в жителів, які подали відповідні заявки.

Дітей і хворих обіцяють не морозити

А вже наступного дня, 12 жовтня, чиновники відрапортували, що Крим повністю підготувався до зими. Як розповів на спеціально скликаній із цієї нагоди прес-конференції заступник голови Ради міністрів автономії Азіз Абдуллаєв, у газосховища півострова закачано 1,38 мільярда кубометрів газу. Ця цифра, запевнив куратор галузі ПЕК, дає змогу говорити про повну забезпеченість автономії газом на період усього опалювального сезону.

— Усі міста й райони Криму зможуть вчасно почати опалювальний сезон й організовано подати тепло в житлові будинки, лікарні та школи. Підготовку об’єктів до зими виконано на всі сто. У нас залишилося підготувати чотири котельні, я думаю, незабаром ми всі питання закриємо, — розповів журналістам Азіз Абдуллаєв.

Вирішивши не обмежуватися голослівними гаслами, міністр озвучив конкретні цифри.

За його даними, ще тиждень тому до осінньо-зимового обігріву було підготовлено 11315 об’єктів житлового фонду, на 1587 будинках відремонтовано дахи, а в 1470 — усунуто неполадки внутрішньобудинкових опалювальних систем. Забезпечувати кримчан теплом уже готові 868 котелень (98,4 відсотка).

— Готовність теплових мереж становить 99,5, а центральних теплових пунктів — 99,9 відсотка. Крім того, завершено підготовку до зими магістральних електромереж та електростанцій, — підкреслив чиновник.

Одразу за керівниками автономії бадьоро рапортувати про готовність зустріти непередбачену кримську зиму взялися й комунальники кримської столиці. За словами керівника управління ЖКГ Сімферопольської міськради Анатолія Рогова, левову частку робіт уже виконано.

— Підприємствами й організаціями проведено роботи з ремонту покрівель, систем центрального опалення, гарячого та холодного водопостачання, об’єктів теплопостачання. Відремонтували 528 дахів, 538 внутрішньобудинкових мереж центрального опалення, 304 системи подачі гарячої та 447 — холодної води. Відлагоджено 93 електрощитові і 67 опалювальних печей, — зазначив А. Рогов.

Чиновники кажуть, що нікого не забули. А особливу увагу приділили тому, щоб морози не вплинули на навчальний процес у сімферопольських школах і дитсадках. Усі вони, запевнив Рогов, до зими готові.

Лідери й аутсайдери

Утім, незважаючи на, здалося б, оптимістичні прогнози на цю зиму, проблема з теплопостачанням міст і селищ Криму залишається гострою. Для багатьох жителів півострова мрією номер один виявилася  наявність блакитного палива у власному будинку. Як зізнався днями голова кримського уряду Анатолій Могильов, майже 25 відсотків населених  пунктів автономії все ще не газифіковано.

— Крим досі газифіковано недостатньо. Ми поставили завдання: у найближчій перспективі завершити газифікацію Білогірського району та інших сільських регіонів півострова, — заявив Анатолій Могильов на відкритті газопроводу й відремонтованої котельні в Білогірську 10 жовтня.

До слова, своєї зоряної години Білогірськ чекав цілих 19 років — ще недавно цей район залишався єдиним на півострові, де не було газу. Тепер довгоочікуване тепло зможуть отримати 18,8 тисячі жителів самого Білогірська і ще 23 населені пункти району.

На щастя, в інших регіонах ситуація набагато краща. Безперечними лідерами вважаються Сімферопольський і Сакський регіони — тут найвищий відсоток газифікованих населених пунктів. Проте проблемним залишається низка місць на Південному березі Криму.

— У самій Алушті добре, а трохи вище в багатьох селах немає газу. Судакський район газ почав отримувати останні 10 років, тут ще є гострі моменти. Велика робота ведеться на магістралі Джанкой—Керч, — розповів заступник голови Ради міністрів Криму Азіз Абдуллаєв.

Особливу увагу влада приділяє сьогодні й степовому Ленінському району, в якому досі близько дев’яти великих сіл не забезпечено газом.

Вікторія КРАВЧЕНКО, Роман ЧЕРЬОМУХІН.

Мал. Миколи КАПУСТИ.