Здійснити свою мрію — наприклад, зняти фільм, випустити газету, організувати змагання, стати ведучим або журналістом, ба навіть президентом — можуть без відриву від навчання учні Комунального закладу Київської обласної ради «Бучанська спеціалізована школа-інтернат І—ІІІ ст. з поглибленим вивченням іноземних мов». Нині тут навчається 656 дітей. Серед них вихованці, які перебувають на повному державному утриманні, та діти з районів Київщини. Очолює обласний заклад заслужений вчитель України Михайло Петрович Наконечний.

Те, що керівництво і педколектив підтримують та заохочують ініціативних школярів, розумієш, побачивши усміхнені обличчя в обрамленні грамот з різних конкурсів і олімпіад на стендах «Лідери навчання» та «Юні таланти». А поруч — фотозвіти зі шкільних заходів. Приміром, тут запроваджено свято-вітання, на якому відзначають кращих у навчанні, спорті, самодіяльності та самоврядуванні.

«А у вас, бачу, газета своя», — звертаю увагу на кольоровий принт «Інтервісника» з віршами та оповіданнями вихованців. «Так, а ще маємо радіо і телеканал», — продовжує список надбань Галина Льовіна, заступник директора з виховної роботи. «У нас престижно брати участь у різних заходах в позаурочний час», — зауважує соціальний педагог Ігор Мальцев. З’ясувалося, саме Ігор Володимирович та Галина Мирославівна позаторік підтримали ідею про ТБ, з якою лідери самоврядування приїхали з літнього табору «Майстерня успіху». Там їх навчили користуватися відеотехнікою і подарували цифрову камеру. Тепер плодами їхнього творчого пошуку стали щомісячні випуски шкільних новин, які демонструють на двох плазмових екранах під час перерв. Діти самі знаходять теми, пишуть сценарії і знімають відео.

Віднедавна взялися за створення соціальних відеороликів у рамках освітньої програми «Рівний—рівному». До зйомок залучають неформальних лідерів, які розповідають, зокрема, про шкоду паління і алкоголю тощо.

У закладі діє культурно-мистецький центр «Веселка», який об’єднує хореографічний колектив, вокальний ансамбль, театральну студію, гуртки бально-спортивного танцю, вокального співу, образотворчого і декоративно-ужиткового мистецтва. Всі гуртки безплатні й ними охоплено близько 70 відсотків учнів! Між іншим, займаються у власних танцювальному, актовому, спортивному, тренажерному залах.

У закладі дуже суворо зі шкільною формою і дисципліною. Рада самоврядування без попереджень проводить доброзичливі рейди «Одягаю все, що маю» та «Висплюсь — прийду». Відеокамера під час рейдів вельми доречна...

 

Буча

Київської області.