Вечірнє засідання 16 жовтня
Верховна Рада України прийняла за основу в першому читанні законопроект, який продовжує мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення. За ухвалення проекту закону про внесення змін до Земельного кодексу України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення, автором якого є Представник Президента в парламенті Юрій Мірошниченко, проголосували 240 депутатів із 239 зареєстрованих у сесійній залі. За законопроект голосували депутати із фракцій, які входять до парламентської більшості. Опозиційні депутати та комуністи не підтримали законопроект.
За словами Мірошниченка, у законопроекті йдеться про продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення до запровадження всіх необхідних механізмів та законодавчого врегулювання. Однак багато народних депутатів висловилися проти прийняття такого закону, вважаючи, що продовження мораторію лише на півроку відстрочує запровадження продажу земель сільськогосподарського призначення на короткий час і фактично відкриває дорогу для ринку землі. Вони пропонували продовжити мораторій принаймні до 1 січня 2016 року, а законопроект прийняти лише в першому читанні.
Депутати прийняли в першому читанні зміни до Регламенту Верховної Ради. За словами автора законопроекту — голови регламентного комітету парламенту Володимира Макеєнка, — прийняття змін зумовлено зміною виборчої системи. Адже наступні парламентські вибори відбуватимуться вже не за суто пропорційною, а за змішаною виборчою системою — за списками політичних партій та в мажоритарних округах.
Законопроект передбачає низку новацій. Зокрема, врегульовуються порядок формування та організації роботи Підготовчої депутатської групи, Лічильної комісії, Тимчасової президії першої сесії Верховної Ради, умови формування депутатських фракцій та груп, обрання та відкликання Голови Верховної Ради з посади. Зі статті 76 Регламенту депутати пропонують вилучити норму про те, що глава парламенту може бути відкликаний з посади в будь-який момент за власним бажанням, окрім випадку виконання ним обов’язків Президента України (ст. 112 Конституції України), більшістю народних депутатів від конституційного складу парламенту. Норма Регламенту про заборону прийняття рішення про одноразове відхилення від процедури (ad hoc) вилучається.
У цілому прийнято десять законопроектів про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2012 рік», внесених і урядом, і народними депутатами, які збільшують видатки на соціальні та економічні проекти й програми.
Зокрема, передбачається виділити додаткові кошти з державного кошторису на технічне переоснащення та охорону праці на вугледобувних підприємствах, оплату праці в академічних установах, придбання медичного автотранспорту та обладнання для закладів охорони здоров’я, фінансування модернізації та реконструкції газотранспортної системи, будівництво парогазової електростанції в місті Щолкіне (АР Крим), фінансування інфраструктурних проектів. Додаткові видатки пропонується виділити за рахунок перерозподілу бюджетних коштів та позик міжнародних інституцій.
За основу прийнято й проект змін до Закону «Про сільськогосподарську кооперацію» (законопроект спрямовано на стимулювання діяльності дрібних виробників сільськогосподарської продукції та створення сільськогосподарських кооперативів, механізми надання їм державної підтримки), проект закону про внесення змін до пункту 9 розділу VІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про депозитарну систему України» щодо казначейських зобов’язань України.
У цілому також ухвалено проекти законів про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо оптимізації повноважень органів виконавчої влади у сфері екології та природних ресурсів, у тому числі на місцевому рівні), зміни до Бюджетного кодексу — щодо запозичення до загального фонду бюджету м. Києва для погашення заборгованості за вексельними розрахунками та щодо формування та виконання державного та місцевих бюджетів.
Народні депутати відповідною постановою парламенту призначили п’ятьох членів наглядової ради публічного акціонерного товариства «Державний земельний банк», який було нещодавно створено, — Євгена Бердникова, Едуарда Лозовського, Ігоря Прийму, Віталія Саблука, Галину Янчук.
Згідно з календарним планом роботи Верховної Ради, 17—19 жовтня депутати працюватимуть у комітетах і фракціях, 22—28 жовтня — з виборцями. Однак і після парламентських виборів, які відбудуться 28 жовтня, депутати ще зберуться на пленарні засідання з 6 листопада — законодавцям належить ухвалити держбюджет на наступний 2013 рік.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Інші фото з цієї події  шукайте в фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.
Пропозиції
Рішення про обрання Голови Верховної Ради, а також про його відкликання з посади, згідно із законопроектом №11335, прийматимуть шляхом відкритого поіменного голосування.
Цитата
Юрій МІРОШНИЧЕНКО, Представник Президента у Верховній Раді:
— Перш ніж вводити в обіг землі сільськогосподарського призначення, треба запровадити всі необхідні елементи, які повинні системно врегульовувати діяльність земельного ринку. Саме задля того, щоб ці елементи було запроваджено в життя, щоб усі розмежування земель і всі інфраструктурні суб’єкти були діючими на момент, коли буде запроваджено продаж землі, і пропонується продовжити мораторій на продаж землі.
Володимир Олійник, Володимир Макеєнко, Валерій Камчатний.