Завтра — День працівників освіти

Людмила Плотнікова не тільки викладає історію, вона її творить. Адже від того, чого навчить педагог своїх учнів, залежить, яким виросте нове покоління громадян нашої держави.
Сама Людмила Владиславівна вже ввійшла в історію шкільної освіти Солом’янського району Києва. Її фотопортрет прикрашає Алею педагогічної слави в сквері ім. Ушинського.
 
Людмила Плотнікова сьогодні веде уроки історії, правознавства, етики й філософії в спеціалізованій школі №187, яку свого часу сама закінчила. А вже в 1973 році, будучи другокурсницею педінституту, прийшла в альма-матер викладати.
— В той час, щоб як належить викладати історію, необхідно було стежити за новинами, читати газети, бути в курсі рішень усіх з’їздів і партконференцій, — згадує співрозмовниця. — Сьогодні ми більше уваги приділяємо історії становлення і розвитку нашої держави, національному питанню.
Людмила Владиславівна визнає: програма для сьомого класу складна. Бажано було б переглянути зміст підручника. А от «Історія» для 11 класу укладена не тільки з урахуванням шкільної програми, а й орієнтована на рівень підготовки випускників. Крім програмного матеріалу, предмет потребує додаткових джерел. І педагог відкриває перед своїми вихованцями скарбниці музеїв і архівів, учить їх самостійно працювати з інформацією.
Сьогодні професійне свято й у Юрія Всеволодовича Іванова (на знімку). Він — творчий педагог у буквальному значенні слова. Керує народним художнім колективом дитячої анімаційної студії «Крок» ось уже 28 років. Його учні одержали понад п’ятсот престижних нагород на різних міжнародних фестивалях кіно й анімації.
Діти-мультиплікатори не поступаються дорослим, стверджує викладач мультиків. Сьогодні разом із ним у студії працюють п’ять його вихованців. Усі з вищою освітою. Багато хто завдяки дитячому захопленню обрав творчі професії і закінчив відповідні вузи.
— До нас приходять діти, починаючи з 5 років. Важко знайти дитину, яка не любила б мультфільми. А спробувати зробити такий фільм самому — адже це здорово! — каже Юрій Всеволодович.
— Головне — вміти малювати? — запитую.
— Не обов’язково. Головне, мабуть, у нашій справі — фантазія і бажання творити. Є діти з дуже багатою уявою. Вони знаходять себе як сценаристи. Любителі комп’ютера — сидять на зйомці й монтажі фільму. А для творчих особистостей із музичним слухом у нас є своя студія звукозапису.
Шедеври дитячої фантазії і творчості, зроблені тут, можна побачити й у телеефірі. Наприклад, зараз на блакитних екранах часто крутять мультфільми «Склянка води» і «Школа», які придумали й створили юні аніматори під керівництвом Юрія Іванова. До речі, фільм «Школа» уже одержав 17 нагород на дорослих кінофестивалях.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.