Вечірнє засідання 2 жовтня
Народні обранці пленарного дня працювали понад 11 годин, ухваливши низку законопроектів, серед яких і резонансні. Запровадження електронних паспортів передбачає ухвалений у цілому проект закону «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус». Новий паспорт виготовлятимуть у формі картки з чіпом, на якому зберігатиметься інформація про особу. Документ видаватиметься всім особам, починаючи від народження та незалежно від віку, на кожні 10 років. Потім його потрібно обмінювати на новий. Автори законопроекту стверджують, що біометричні паспорти покращать обіг документів та наблизять Україну до членства у Євросоюзі. Їхні опоненти — що це призведе до нової бюрократичної тяганини та зайвих витрат для громадян. 
Законопроектом також визначено порядок оформлення закордонних паспортів, дипломатичних паспортів та посвідчення водія. Водночас варто наголосити, що документи, які підтверджують громадянство, посвідчують особу чи її спеціальний статус, видані до дня набрання чинності законом, будуть чинними до закінчення строку їх дії та не підлягатимуть обов’язковій заміні. Посвідчення водія, що були видані з використанням зразка бланка часів СРСР, припинять свою дію з 1 січня 2014 року.
Ухваленим законом «Про внесення змін до Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» визначено, що сума граничного розміру відшкодування коштів за вкладами становитиме не менше 200 000 гривень.
У першому читанні схвалено проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо оформлення спадщини, який доповів народний депутат Василь Шпак. Пропонується надати сільським і селищним радам право нотаріальних дій, тобто щоб для оформлення спадщини на земельну ділянку чи хату селянам не доводилося б їздити до нотаріуса в районний чи обласний центр і витрачати по півтора-два роки на бюрократичну тяганину. Під час обговорення депутати визнали, що така проблема справді актуальна: люди скаржаться, що переоформити хату на онуків нині складніше й дорожче, аніж свого часу було її побудувати. Однак деякі промовці вважали, що з юридичної точки зору законопроект не має сенсу, бо проблему треба вирішувати комплексно — не повертатися до порядків радянських часів, коли сільради мали багато повноважень, а створювати філії державних нотаріальних контор у селах, поліпшувати транспортне сполучення із селами.
Верховна Рада ухвалила в цілому закон «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо набуття права власності на землю», яким дозволено продаж землі несільськогосподарського призначення іноземцям. Водночас у законі сказано, що земельні ділянки сільськогосподарського призначення не можуть набуватися у власність іноземцями, особами без громадянства чи іноземними або спільними підприємствами, у статутному капіталі яких є іноземна інвестиція.
Народні обранці також внесли зміни до закону «Про Уповноваженого Верховної Ради з прав людини», розширивши його функції згідно з Факультативним протоколом до Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських, що принижують гідність, видів поводження та покарання. Відтепер Омбудсмен отримав право без попереднього сповіщення відвідувати місця примусового утримання — СІЗО, кімнати для затриманих у чергових частинах міліції, пункти тимчасового перебування іноземців, приймальники-розподільники для дітей, спеціальні виховні установи, центри медико-соціальної реабілітації дітей, військові частини, гауптвахти, дисциплінарні батальйони, дитячі будинки всіх типів, психоневрологічні інтернати і будинки престарілих. Уповноважений матиме право опитувати осіб, що утримуються там, для отримання інформації про умови утримання. І таке опитування має проводитися без присутності третіх осіб та без прослуховування розмови. Окрім того, Омбудсмен зможе вносити пропозиції щодо зміни законодавства у сфері захисту прав і свобод людини, а також щодо запобігання катуванням та іншим жорстоким видам покарань.
У цілому прийнято й законопроект депутата-регіонала Владислава Забарського про відеоспостереження на виборчих дільницях. Однак депутати не підтримали поправку депутата від «НУ-НС», представника опозиції у ЦВК Руслана Князевича, який пропонував встановити відеофіксацію ще й на спецділянках (у лікарнях, в’язницях).
Серед інших прийнятих у цілому проектів законів: про внесення змін до статті 16 Бюджетного кодексу України щодо казначейських рахунків; низка змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2012 рік» — щодо фінансування програми з проведення земельної реформи, щодо проведення розрахунків із Держкомрезервом, щодо закупівлі телекомунікаційного обладнання, щодо підприємств з виробництва ядерного палива, щодо фінансування завершення будівництва метрополітену в Дніпропетровську, щодо компенсації різниці між цінами закупівлі імпортованого природного газу та його реалізації, щодо збільшення обсягу видатків на розвиток культури та управління державними корпоративними правами і майном та інші.
До кінця нинішнього та наступного тижня народні депутати працюватимуть у комітетах і фракціях. Наступне пленарне засідання парламенту відбудеться у вівторок, 16 жовтня.