Ранкове засідання 2 жовтня
 
Голова Верховної Ради Володимир Литвин одразу поставив першим питанням на голосування про скасування рішення Верховної Ради про прийняття у першому читанні проекту закону «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо посилення відповідальності за посягання на честь, гідність та ділову репутацію людини», яким передбачалося запровадити кримінальне переслідування за наклеп з покаранням до п’яти років ув’язнення. Проект закону вніс народний депутат від Партії регіонів Віталій Журавський. Документ викликав критику з боку Єврокомісії, Ради Європи, ОБСЄ і депутатів Європарламенту, а також протестні акції вітчизняної журналістської спільноти. 
За скасування скандального законопроекту про наклеп проголосували 349 депутатів із усіх фракцій: 174 народні депутати із фракції Партії регіонів, 56 — «БЮТ-«Батьківщина», 45 — «НУ—НС», 23 — КПУ, 20 — фракції Народної партії, 18 — групи «Реформи заради майбутнього» і 13 — позафракційних. Глава парламенту зауважив, що проголосувати це питання першим — таким було рішення погоджувальної ради, і закликав депутатів надалі таких рішень не приймати. Народні обранці проголосували за продовження пленарного засідання до завершення розгляду всіх запланованих питань.
Потім депутати ратифікували дві міжнародні угоди — Конвенцію між урядами України та Мексиканських Сполучених Штатів про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи та майно і Протокол до неї та Угоду між Кабінетом Міністрів України та Урядом Федеративної Республіки Німеччина про фінансове співробітництво (асигнування 2006 і 2007 року), проект «Підвищення ефективності передачі електроенергії (модернізація підстанцій)». Ратифікована Конвенція застосовується до податків на доходи та майно, що стягуються від імені України та від імені Мексики або їхніх адміністративно-територіальних одиниць чи місцевих органів влади незалежно від способу їх стягнення, у тому числі податки на доходи від відчуження рухомого або нерухомого майна. Ратифікована Угода передбачає одержання Україною фінансування, необхідного для модернізації п’яти підстанцій Дніпровської та Донбаської енергосистем.
За основу прийнято проект змін до деяких законів України щодо регулювання діяльності суб’єктів господарювання у сфері комунальних послуг. Законопроектом пропонується уточнити повноваження Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, у сфері тарифоутворення та схвалення інвестиційних програм для підприємств теплопостачання, централізованого водопостачання та водовідведення. Проектом також передбачається запровадити поточні рахунки із спеціальним режимом використання, на які мають перераховуватися кошти, що надходять як плата за надання послуг з центрального водопостачання і водовідведення та за поставлену теплову енергію від усіх категорій споживачів, а також установити стимулюючий принцип тарифоутворення.
Бурхлива дискусія виникла під час обговорення двох проектів законів про внесення змін до пунктів 14 і 15 розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України щодо терміну на продаж земельних ділянок — проекти Володимира Яворівського («БЮТ-«Батьківщина») та Петра Симоненка (КПУ). Обидва законопроекти, хоча їх автори належать до різних політичних таборів, передбачали продовжити мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення ще на рік — до 1 січня 2014 року. Як відомо, за чинним законодавством, термін мораторію на продаж землі спливає 1 січня 2013 року. За продовження мораторію активно виступили представники опозиційних фракцій та комуністи. Сергій Гордієнко (КПУ) стверджував, що світ нині постав на межі продовольчої кризи, тому міжнародний капітал підштовхує нас до продажу елітної української землі, до якої має значний інтерес.
Утім, жоден законопроект не знайшов підтримки в сесійній залі: за проект В. Яворівського проголосували 111 депутатів, за проект П. Симоненка — 102. Отож фактично відкрито шлях до запровадження ринку землі сільськогосподарського призначення в Україні. Хоча, судячи із заяв політиків, парламент, вочевидь, ще повернеться до законопроекту про продовження мораторію на продаж землі принаймні на рік.
У цілому схвалено проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо виготовлення документів та бланків документів суворого обліку або звітності» та інші законопроекти.
Депутати вітали з днем народження свого колегу Івана Кириленка.
 
Довідково
 
Мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення діє в Україні з 2002 року. Востаннє він був подовжений Верховною Радою 20 грудня 2011 року — до 1 січня 2013 року. Тоді ініціатором законопроекту виступили депутати з фракції Партії регіонів. «За» проголосували 275 депутатів.
 
Всеволод Бородін, Катерина Самойлик, Олена Кондратюк, Олександр Фомін, Юрій Прокопчук.
 
Орест Муц, Юрій Мороко.
 
Анатолій Степаненко, Микола Комар.
 
 
 
 Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.
 
Фото Олександра КЛИМЕНКА.