Таку парадоксальну паралель проводять організатори виставки в Донецьку. У галереї «АртДонбас» представлені фотографії з понад 15 морських акваторій планети — від холодного Білого моря до тропічних вод Індонезії. Автори знімків — відомі фахівці з України та Росії, як-от фотограф дикої природи росіянин Андрій Нарчук, одеський майстер Андрій Некрасов, рекордсменка світу серед жінок із глибоководних занурень на затонулі об’єкти Оксана Істратова та багато інших.

«Крізь призму мистецтва ми вирішили звернути увагу громадськості на проблеми забруднення навколишнього середовища твердими побутовими відходами та утилізації цих відходів. Сподіваємося, побачене змусить замислитися багатьох», — зазначив один з ініціаторів виставки, начальник головного управління благоустрою і комунального обслуговування Донецької міськради Костянтин Савінов.

Експозицію розділено на дві частини. Перша — плакати та інсталяції, що свідчать про шалені темпи засмічування природи. Зелений газон, де валяється сміття, пластикові пляшки і пакети, котрі розкладаються століттями, — все це не кращі «сигнали до майбутнього», які відправляють сучасники.

У другій залі панують тиша та спокій: на знімках — мешканці екзотичних морів, затонулі кораблі, коралові рифи. Єдиний донецький фотограф, чиї роботи представлені в експозиції, — Олег Федін,  незадовго до відкриття виставки повернувся з Індонезії.

«Останнім часом більше схиляюся до Азії, — розповідає фотограф-дайвер. — Цікаво знімати дрібних креветок чи рачків, яких практично неможливо побачити неозброєним оком. Хоча цікаві і великі представники фауни — приміром, акули. На мій погляд, їхня небезпека перебільшена. В Індонезії за одне занурення ми побачили 12—13 акул. Та вони не дали наблизитися ближче, ніж на  п’ять метрів, і сфотографувати».

Автор знімків каже, що після того, як захопився дайвінгом та підводною фотографією, став краще розумітися на біології. Деякі поїздки вимагають тривалої теоретичної та практичної підготовки. Наприклад, минулорічна подорож до Шрі-Ланки, де проходять міграційні шляхи блакитного кита — найбільшого у світі ссавця. На підводні зйомки цієї тварини треба отримувати ліцензію від міністерства оборони острівної країни. «Лише на це у мене пішло два-три місяці. Доводилося підтверджувати свій досвід, мету, тому що така діяльність лімітована. Але кілька днів поспіль ми виходили в море по сім годин, а китів не було».

Українські водойми донеччанин називає майже непридатними для дайвінгу — через замуленість. Рекордсменами із забруднення, з точки зору фотографа, є Азовське море та Кальміус. У міській раді проблему визнають, але швидко очистити річку не обіцяють: до водної артерії скидають стоки промислові та комунальні підприємства. До совісті городян планують достукатися через молодше покоління.

«Доходити до свідомості громадян Донецька треба через дітей. Вони найпершими підтримують будь-які ініціативи, їх легше втягнути у гру. Ми спільно із громадською організацією «Роза вітрів» реалізовували серед школярів проект: роздавали листівки, розповідали, як правильно займатися відходами, розділяти. І перші позитивні зрушення побачили. На жаль, нестабільність роботи оператора, який мав вивозити відходи, поховала гарну ідею. Але сподіваюся, ініціатива буде поновлена», — каже Костянтин Савінов.

Фото надані прес-службою ЧСЗ.

На виставці можна побачити фотографії найекзотичніших мешканців океану.