Термін проведення осінніх канікул переноситься на 25—31 жовтня. Раніше планувалося відправити школярів на відпочинок з 29 жовтня по 4 листопада. Ця новина стала громом серед ясного неба для тих батьків, які планували на цей період поїхати з дітьми в тижневу відпустку, а також туроператорів, які традиційно до канікул підготували спеціальні пропозиції.
У Міністерстві освіти і науки, молоді та спорту таке рішення пояснюють, зокрема, необхідністю «організовано розпочати та завершити роботу виборчих дільниць». Нагадаємо: вибори до Верховної Ради України відбудуться 28 жовтня, а більшість дільниць розташована у шкільних приміщеннях. Чому чиновники лише за місяць до виборів збагнули цю очевидну істину — питання риторичне. Утім, в офіційному повідомленні вони не забули підкреслити, що відповідно до статті 16 Закону України «Про загальну середню освіту» строки канікул встановлюються за погодженням із місцевими органами управління освіти. Тож, зрештою, провину за вимушені прогули чи зіпсований відпочинок можна буде перекласти на нерозторопність місцевої влади.
Проблеми виникли й у туроператорів. Більшість із них уже давно запланували та почали продаж 4—6-денних турів Європою та Карпатами, розраховуючи на тиждень, який починається 29 жовтня. Батьки, як правило, не вітають прогулювання школи, тому кількість туристів може зменшитися.
Виходить, що в ситуації, яка склалася, виграють ті, хто планує все в останню мить і сподівається на популярний вислів Остапа Вишні: «Якось воно та буде». Ті батьки, які завчасно домовилися про відпустку та придбали путівки, тепер мають головний біль. Чи правильно стимулювати саме такий підхід до організації дитячого відпочинку — це ще одне риторичне запитання.