Депутати Кіровоградської обласної ради вирішили звернутися до Верховної Ради та Кабінету Міністрів із проханням прийняти закон, який урегулював би деякі питання адміністративно-територіального устрою.

Аргумент — на цей час основним спеціалізованим нормативно-правовим актом стосовно вирішення питань адміністративно-територіального устрою є Положення про порядок вирішення питань адміністративно-територіального устрою Української РСР, затверджене ще Указом Президії Верховної Ради Української РСР від 12 березня 1981 року №1654-Х.

На думку депутатів, цей документ є морально застарілим, не відповідає вимогам сьогодення та не передбачає можливості вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою. Зокрема, положення передбачає: існування такого типу міських населених пунктів, як селище міського типу, визначення територіальної одиниці «сільрада» не є тотожним визначенню «сільська рада» в його нинішньому значенні, а селищні ради не передбачаються взагалі.

Крім того, робота щодо вирішення питань адміністративно-територіального устрою на рівні області покладається на виконавчі комітети обласних рад народних депутатів за поданням виконавчих комітетів відповідних районних, міських (міст обласного підпорядкування) рад народних депутатів, тоді як ні обласні, ні районні ради не мають своїх виконавчих комітетів. Непоодинокими є випадки, коли є потреба перевести селище в категорію сіл, проте така процедура не передбачена законодавчими актами, що призводить до неможливості вирішення цього питання.

Також зазначеним документом не враховано вимоги законів «Про всеукраїнський та місцеві референдуми» під час зміни назв населених пунктів, «Про географічні назви» та інших.

Тож депутати просять розробити й затвердити такі нормативно-правові акти, які б давали змогу органам місцевого самоврядування вирішувати питання адміністративно-територіального устрою в сучасних умовах.

 

Кіровоград.