Тендітні квіти з металу стали символом Міжнародного фестивалю ковальської майстерності «Парк кованих фігур», який учотирнадцяте відбувся у Донецьку. Темою свята, яке зібрало майстрів із десяти країн, організатори обрали... букет. Точніше, «Європейський букет» у всіх його проявах. У парку в центрі міста можна було побачити залізні лілії і троянди, соняшники і хризантеми, ромашки та іриси. Учасники розжарювали метал і на очах у глядачів виготовляли сувеніри та композиції, підковували коня, варили страви ковальської кухні та демонстрували найкращий костюм. Цікавинкою розважальної програми став виступ найсильнішої леді планети Ніни Гері: спортсменка підняла і пронесла снаряд у вигляді коромисла вагою 300 кілограмів. Приваблювала глядачів і колекція гир заслуженого тренера України Олега Мороза.
За традицією, щороку ковалі із різних країн створюють у Донецьку спільну композицію, яка посідає чільне місце у парку. Цього разу такою фігурою став «Коваль» — колективна робота, на каркасі якої кріпляться круглі мініатюри різних авторів. Таким чином до створення композиції долучилися навіть ті майстри, які не змогли відвідати фестиваль. 
У рамках заходу відбулася і конференція Кільця європейських міст-ковалів, членом якого є шахтарська столиця. «Дуже приємно, що до нас приїхали делегації із різних міст Європи. Так ми зможемо окреслити плани на майбутнє і вирішити питання, пов’язані із розвитком ковальської майстерності», — зазначив донецький міський голова Олександр Лук’янченко.
Донецька область.
На знімку: ковалі за роботою.
Фото Олега ТОЛСТОВА.