ПОСТАНОВА ЦЕНТРАЛЬНОЇ ВИБОРЧОЇ КОМІСІЇ

До Центральної виборчої комісії 18 вересня 2012 року надійшла скарга кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 86 Андрусів Богдани Романівни, до якої додано копію судового рішення щодо визнання дій кандидата у народні депутати України в цьому ж окрузі  Диріва Анатолія Борисовича такими, що порушують Закон України "Про вибори народних депутатів України" (далі - Закон). 
На підставі частини другої статті 111 Закону та пункту 6.8 Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з виборів народних депутатів України, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 31 липня 2012 року № 133, вказану скаргу було повернуто суб'єктові звернення зі скаргою у зв'язку з невідповідністю її оформлення вимогам статті 110 Закону та розділу 6 зазначеного Порядку.
Відповідно до частини десятої статті 108 Закону до Центральної виборчої комісії 17 вересня 2012 року надійшло завірене належним чином рішення Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 12 вересня 2012 року в справі № 2а-2849/12/0970 щодо визнання дій кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 86 Диріва Анатолія Борисовича такими, що порушують Закон України "Про вибори народних депутатів України".
Згідно з частиною першою статті 16 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" якщо Комісії стане відомо про порушення законодавства України про вибори, виборчих прав громадян України з результатів проведених нею перевірок або із засобів масової інформації чи інших джерел, що не суперечать законодавству України, Комісія має право розглянути за власною ініціативою питання, що належать до її повноважень, та прийняти з цього приводу рішення в установленому законом порядку.
Дослідивши зазначене рішення суду, Центральна виборча комісія встановила.
Постановою Центральної виборчої комісії від 8 серпня 2012 року № 203 "Про реєстрацію кандидатів у народні депутати України, висунутих політичною партією Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина", в одномандатних виборчих округах" зареєстровано кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 86 Диріва Анатолія Борисовича.
Згідно з частиною першою статті 70 Закону кандидати у народні депутати України мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів у депутати.
Водночас частиною третьою статті 74 Закону забороняється використання приміщень органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування для проведення передвиборчої агітації за рахунок коштів виборчих фондів партій, кандидатів у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі.
Рішенням Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 12 вересня 2012 року в справі № 2а-2849/12/0970 встановлено, що кандидат у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 86 Дирів Анатолій Борисович, виступаючи на зібранні (нараді) працівників культури Долинського району в приміщенні Долинської міської ради, висловлюючись про інших 13 зареєстрованих кандидатів у народні депутати України, називаючи їх "технічними кандидатами" та спростовуючи факти, наведені щодо нього в засобах масової інформації, вчинив дії, що містять ознаки передвиборної агітації, визначеної статтею 68 Закону, яку на порушення вимог частини третьої статті 74 Закону було проведено в приміщенні органу місцевого самоврядування.
На підставі зазначеного вказаним рішенням Івано-Франківського окружного адміністративного суду визнано протиправними та такими, що порушують вимоги частини третьої статті 74 Закону, дії кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 86 Диріва А.Б.
Особливості провадження у справах щодо оскарження дій або бездіяльності кандидатів, їхніх довірених осіб, партії (блоку), місцевої організації партії, їхніх посадових осіб та уповноважених осіб, ініціативних груп референдуму, інших суб'єктів ініціювання референдуму, офіційних спостерігачів від суб'єктів виборчого процесу визначено статтею 175 Кодексу адміністративного судочинства України.
Відповідно до частини третьої статті 177 Кодексу адміністративного судочинства України судові рішення за наслідками розгляду судами першої інстанції справ, визначених статтями 172 - 175 цього Кодексу, набирають законної сили після закінчення строку апеляційного оскарження, а у разі їх апеляційного оскарження - з моменту проголошення судового рішення суду апеляційної інстанції.
За довідкою Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 18 вересня 2012 року № 2849/12/0970/978/12, надісланою до Центральної виборчої комісії того ж дня, постанова Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 12 вересня 2012 року в справі № 2а-2849/12/0970 набрала законної сили 15 вересня 2012 року.
Частиною п'ятою статті 124 Конституції України встановлено, що судові рішення ухвалюються судами іменем України і є обов'язковими до виконання на всій території України.
За змістом частини сьомої статті 112 Закону виборча комісія оцінює належність, достовірність кожного доказу, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності, керуючись законом. Ніякі докази не мають наперед встановленої сили, за винятком обставин, фактів, встановлених судовим рішенням, що набрало законної сили.
Згідно з частиною першою статті 61 Закону Центральна виборча комісія приймає рішення про  попередження  партії, кандидати у депутати від якої включені до виборчого списку партії, або окремому кандидату у депутати.
Пунктом 5 частини другої статті 61 Закону визначено, що попередження оголошується у разі порушення, зокрема, кандидатом у депутати обмежень щодо проведення передвиборної агітації.
Відповідно до частини третьої статті 61 Закону попередження, зазначене у частині першій вказаної статті, оприлюднюється Центральною виборчою комісією у загальнодержавних засобах масової інформації та на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.
Таким чином, Центральною виборчою комісією встановлено передбачені Законом підстави для оголошення кандидату у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 86 Диріву А.Б., висунутому політичною партією Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина", попередження за порушення встановлених Законом обмежень щодо проведення передвиборної агітації з подальшим його оприлюдненням у загальнодержавних засобах масової інформації та на офіційному веб-сайті Комісії.
Враховуючи викладене, відповідно до пунктів 1, 19 частини другої статті 30, частин першої - третьої, шостої статті 61, частини третьої статті 74, частини сьомої статті 112 Закону України "Про вибори народних депутатів України", керуючись статтями 11 - 13, частиною п'ятою статті 14, частинами п'ятою, шостою статті 15 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:
1. Оголосити кандидату у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 86 Диріву Анатолію Борисовичу попередження за порушення обмежень щодо проведення передвиборної агітації, встановлених Законом України "Про вибори народних депутатів України".
2. Копію цієї постанови надати кандидату у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 86 Диріву А.Б. 
3. Цю постанову оприлюднити в газетах "Голос України" та "Урядовий кур'єр", а також на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.
Голова Центральної виборчої комісії В. ШАПОВАЛ
  м.Київ, 
20 вересня 2012 року. 
№ 1000.