Вечірнє засідання 18 вересня

Народні обранці прийняли зміни до Закону «Про Державний бюджет України на 2012 рік», якими збільшили видатки на заробітну плату працівникам вугледобувних підприємств у сумі 2,1 мільярда гривень. Перший заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Ігор Попович, доповідаючи законопроект, відзначив, що на виконання завдань Президента та уряду щодо зменшення залежності української економіки від імпортних енергоносіїв та від російського газу шахтарі другий рік поспіль збільшують обсяги видобутку вугілля, забезпечуючи у повному обсязі теплову енергетику вітчизняною вугільною продукцією. За підсумками цього року очікується видобуток вугілля в обсязі не менше 85 мільйонів тонн проти 82 у 2011 році. Водночас зростання зарплати працівникам вугільної галузі на шість місяців відстає від законодавчо встановленого розміру.
Депутати ухвалили в цілому поправки до Закону «Про банки і банківську діяльність» щодо Державного земельного банку. Як зауважив голова Комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Віталій Хомутиннік, цей законопроект розроблено з урахуванням того, що 6 вересня було прийнято зміни до деяких законодавчих актів щодо розмежування земель державної та комунальної власності, які передбачають створення земельного банку.
Проект закону про внесення зміни до статті 15 Закону «Про Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим» (щодо управління майном), визначений главою держави як невідкладний, доповів Представник Президента у Верховній Раді Юрій Мірошниченко. За його словами, законопроектом пропонується встановити, що управління майном та матеріально-технічне забезпечення діяльності Представництва здійснюється органом, що забезпечує діяльність Президента України (тобто ДУС). Під час обговорення цього законопроекту Микола Катеринчук («НУ—НС») порушив проблему, з якою нині зіштовхнулися мільйони наших громадян: сьогодні за оформлення спадщини на хату чи клаптик землі доводиться платити до 10 тисяч гривень. Голова Верховної Ради Володимир Литвин наголосив на потребі ухвалити проект закону, який спростив би цю процедуру і повернув право сільським радам на оформлення спадщини за символічну плату.
Схвалений у цілому проект змін до закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» передбачає посилити соціальний захист учасників бойових дій та інвалідів війни ІІ—ІІІ груп періоду Великої Вітчизняної війни 1941—1945 років, яким виповнилося 85 років, поширивши на цю категорію громадян дію пільг, які передбачені для інвалідів війни І групи.
Підтримали депутати й проект змін до Податкового кодексу щодо торгівлі лікарськими засобами у сільській місцевості, який доповів народний депутат Володимир Каплієнко («Реформи заради майбутнього»). Законопроект було прийнято за основу.
Загалом день був дуже плідним. Верховна Рада ухвалила низку постанов.
Зокрема, із урахуванням пропозицій Президента України у новій редакції прийнято закони: «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення»; «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту»; «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування здійснення державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про охорону праці»; «Про внесення змін до статей 9 і 25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»; «Про аквакультуру»; «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо повноважень центрального органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері міграції, та повноважень центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері зовнішніх зносин України». За пропозицією Президента народні обранці відхилили закони «Про внесення змін до Закону України «Про житлово-комунальні послуги» щодо вдосконалення системи управління житловим фондом та вирішення окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг» і «Про внесення змін до Закону України «Про Кабінет Міністрів України» щодо патронатної служби».
Проект Кодексу цивільного захисту України відправлено на повторне друге читання.
До кінця нинішнього тижня народні депутати працюватимуть у комітетах та фракціях, 24—28 вересня — роз’їдуться по виборчих округах. Наступне пленарне засідання парламенту відбудеться у вівторок, 2 жовтня.
ФАКТ
Державний земельний банк створено постановою Кабінету Міністрів України від 2 липня 2012 року зі статутним капіталом 120 мільйонів гривень.