Ранкове засідання 18 вересня
 
Народні обранці змінили календарний план проведення одинадцятої сесії Верховної Ради шостого скликання, вирішивши до виборів працювати в сесійній залі лише раз на тиждень — по вівторках. За таке рішення проголосували 264 депутати. Відтак учора депутати працювали на вечірньому засіданні до завершення розгляду всіх запланованих питань, а 19—21 вересня зберуться в комітетах і фракціях. Наступні пленарні засідання парламенту заплановано на 2 і 16 жовтня. 3—5 жовтня та 17—19 жовтня народні обранці працюватимуть у комітетах і фракціях. Опозиція виступала категорично проти змін у календарному плані пленарних засідань, однак парламентська більшість ухвалила запропоновані зміни.
Депутати з опозиційних фракцій — Сергій Сас («БЮТ-«Батьківщина») та Юрій Кармазін («НУ—НС») пропонували скасувати Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності», який було прийнято на попередньому пленарному засіданні 6 вересня пізно ввечері. Народні обранці вважали, що його було прийнято з порушенням Регламенту, а в самому законі вбачали загрозу фактичного запровадження ринку землі. Однак за скасування цього закону проголосували лише 67 народних депутатів.
Після внесення до порядку денного низки законопроектів Верховна Рада ратифікувала низку міжнародних угод. 
Розглянувши питання про обрання та звільнення суддів, народні депутати ухвалили в першому читанні проект про внесення змін до Податкового кодексу щодо укладення та виконання угод про розподіл продукції та щодо підприємств літакобудівної промисловості, до Земельного кодексу щодо набуття права власності на землю,   до Закону «Про державне регулювання діяльності у сфері трансферу технологій».
Безумовно, інтерес у пересічних громадян викличе ухвалений за основу проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» (щодо вдосконалення діяльності фонду та встановлення мінімальної суми граничного розміру відшкодування вкладів). Цим документом пропонується: встановити мінімальну гарантовану суму відшкодування вкладникам за їхніми вкладами на рівні не менш як 150 тисяч гривень. Зазначений граничний розмір відшкодування за рахунок коштів фонду може бути збільшено за рішенням адміністративної ради фонду залежно від тенденцій розвитку ринку ресурсів.
Законопроект про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів щодо посилення відповідальності за посягання на честь, гідність та ділову репутацію людини в авторстві депутата Віталія Журавського викликав неоднозначну реакцію в сесійній залу. Депутати від опозиції, зокрема заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко, застерігали, що цей закон може бути використано фактично проти всіх журналістів.
Урядовий проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо охорони дитинства, прийнятий у першому читанні, передбачає змінити процедуру оформлення опікунства над дітьми-сиротами. Запропоновано внести зміни до Цивільного та Сімейного кодексів, згідно з якими опікуном чи піклувальником для дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, може бути призначено лише родича цієї дитини. Окрім того, дитині може бути призначено тільки одного опікуна чи піклувальника.
На початку пленарного засідання глава парламенту Володимир Литвин оголосив про входження Вадима Коротюка до складу депутатської фракції Партії регіонів. 
Наприкінці ранкового засідання депутати розглянули два проекти змін до Закону «Про особливості забезпечення відкритості, прозорості та демократичності виборів народних депутатів 28 жовтня 2012 року» — в авторстві депутатів Наталії Королевської, Олексія Логвиненка та Євгена Суслова і депутата-регіонала Владислава Забарського. Обидва законопроекти стосувалися використання камер відеоспостереження на виборчих дільницях. Перший законопроект передбачав забезпечення функціонування системи відеоспостереження у режимі реального часу до закінчення виборчого процесу, однак його підтримано не було. Законопроект В. Забарського прийнято в першому читанні.
Документом, зокрема, пропонується встановити, що в приміщенні для голосування звичайної виборчої дільниці використовується система відеоспостереження, відеозапису і трансляції зображення з можливістю його перегляду на відповідному веб-сайті у мережі Інтернет, а створена в процесі відеоспостереження інформація зберігатиметься. Система відеоспостереження не встановлюється у приміщеннях Центральної виборчої комісії, окружних виборчих комісій на закордонних та спеціальних виборчих дільницях. Використання системи відеоспостереження у день голосування та під час підрахунку голосів має бути обов’язковим. У зв’язку з наближенням виборчої кампанії профільному комітету доручено скоротити строки підготовки законопроекту до другого читання.
 
Василь Деревляний (БЮТ), Іван Стойко (НУНС).
 
Микола Катеринчук, Юрій Мирошниченко.
 
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Інші фото з цієї події  шукайте в фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.