У торгових точках зникла реклама тютюнових виробів. Це засвідчили активісти проекту «Донецьк без тютюнового диму», які відстежували, як виконується закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони реклами, спонсорства і стимулювання продажу тютюнових виробів». Документ набув чинності 16 вересня.

На кіоску, розташованому на автовокзалі «Південний» в обласному центрі, зникли великі банери із рекламою. У вітрині — лише товар. Та сама картина — у трьох інших точках продажу неподалік. Хоча можна помітити, що деякі пачки цигарок виставлені на відстані від решти, тому на ці марки покупець звертає увагу одразу. Чи вважати це прихованою рекламою?

Дівчина-продавець відмахується: працює за наймом, тому питання не до неї. З’ясовується, що власник кіоску укладає договір із тютюновою компанією на оренду певної площі у вітрині. А розміщення товару відбувається згідно із побажаннями клієнта.

— Прийняти закон — це лише півсправи, — вважає менеджер проекту «Донецьк без тютюнового диму» Надія Пашкова. — Для посилення цього закону ми ініціюємо громадський моніторинг. Таким чином захистимо наших дітей від спокусливої реклами цигарок не лише в теорії, а й на практиці.

Відповідний меморандум підписали Державна інспекція із захисту прав споживачів та громадськість. Домовилися співробітничати для інформування споживачів та інших зацікавлених осіб про вимоги законодавства, а також для контролю за дотриманням законів.

Тим часом громадські активісти звертають увагу на іншу проблему: продаж цигарок поштучно. Таку точку продажу, зокрема, виявили поблизу Центрального ринку обласного центру. Клієнтами стають здебільшого студенти та школярі — тобто ті, хто не може дозволити собі придбати цілу пачку.

— Ми досі фіксуємо такі факти, звертаємо увагу влади та міліції на те, що на території міста продаються цигарки поштучно, без ліцензії, без українських акцизних марок, у невстановлених місцях, — розповіла керівник громадського проекту Тетяна Дурнєва. — На один такий лист отримали відповідь, що на час перевірки діяльність точки продажу не велася. Тоді ми разом із нашими активістами придбали в цій точці цигарки поштучно, зняли це на відео і викликали міліцію. Правоохоронці прибули за дві з половиною години, склали протокол, вилучили товар. Тепер ми чекаємо на результат розгляду цієї справи.

Невелика сума, яку можуть стягнути з порушника, не б’є по кишені. Більш відчутним покаранням може бути конфіскація товару. Але рішення про це приймає лише суд.

На вітринах тютюнових кіосків — лише товар.