ПОСТАНОВА ЦЕНТРАЛЬНОЇ ВИБОРЧОЇ КОМІСІЇ

До Центральної виборчої комісії 11 вересня 2012 року надійшла заява разом з доданими до неї матеріалами уповноваженої особи Партії регіонів в одномандатному виборчому окрузі № 224 Коптева Ігоря Борисовича з повідомленням про встановлення судом факту порушення обмежень щодо проведення передвиборної агітації, передбачених Законом України «Про вибори народних депутатів України», кандидатом у народні депутати України в цьому ж окрузі Беликом Дмитром Анатолійовичем.

У заяві суб'єкт звернення просить Центральну виборчу комісію прийняти рішення про оголошення попередження кандидату у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 224 Белику Д.А. за порушення обмежень щодо проведення передвиборної агітації на підставі встановленого судовим рішенням, яке набрало законної сили, факту порушення вимог частини двадцять другої статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» (далі - Закон) вказаним кандидатом, що полягає у виготовленні та розповсюдженні друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про установу, яка здійснила друк, та інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та вчинити інші дії, передбачені законодавством, що пов'язані з оголошенням такого попередження.

Розглянувши заяву та додані до неї матеріали, Центральна виборча комісія встановила.

Постановою Центральної виборчої комісії від 8 серпня 2012 року № 209 «Про реєстрацію кандидата у народні депутати України, висунутого Партією «Руський блок» зареєстровано кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 224 Белика Дмитра Анатолійовича, висунутого Партією «Руський блок».

Згідно з частиною першою статті 70 Закону кандидати у народні депутати України мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів у депутати.

За змістом частини першої статті 68 Закону передвиборна агітація може здійснюватися в будь-яких формах і будь-якими засобами, що не суперечать Конституції та законам України.

Статтею 74 Закону встановлено обмеження щодо ведення передвиборної агітації, згідно з частиною двадцять другою якої забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей, зокрема, про установу, яка здійснила друк,  інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

Постановою Окружного адміністративного суду міста Севастополя від 1 вересня 2012 року у справі № 2а-2009/12/2770, залишеною без змін ухвалою Севастопольського апеляційного адміністративного суду від 5 вересня 2012 року, встановлено факт порушення кандидатом у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 224 Беликом Дмитром Анатолійовичем, висунутим Партією «Руський блок» та  зареєстрованим постановою Центральної виборчої комісії від 8 серпня 2012 року № 209, вимог частини двадцять другої статті 74 Закону. 

Частиною п'ятою статті 124 Конституції України встановлено, що судові рішення ухвалюються судами іменем України і є обов'язковими до виконання на всій території України.

Згідно з пунктом 5 частини другої статті 61 Закону у разі порушення кандидатом у народні депутати України обмежень щодо проведення передвиборної агітації йому оголошується попередження.

Рішення про попередження окремому кандидату у народні депутати України приймає Центральна виборча комісія (частина перша статті 61 Закону).

Відповідно до частини третьої статті 61 Закону попередження, зазначене у частині першій вказаної статті, оприлюднюється Центральною виборчою комісією у загальнодержавних засобах масової інформації та на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.

Таким чином, Центральною виборчою комісією встановлено передбачені Законом підстави для оголошення кандидату у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 224 Белику Д.А., висунутому Партією «Руський блок», попередження за порушення встановлених Законом обмежень щодо проведення передвиборної агітації з подальшим його оприлюдненням у загальнодержавних засобах масової інформації та на офіційному веб-сайті Комісії.

Враховуючи викладене, відповідно до пунктів 1, 19 частини другої статті 30, частин першої - третьої, шостої статті 61, частини двадцять другої статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України», керуючись статтями 11 - 13, частиною п'ятою статті 14, частинами п'ятою, шостою статті 15, частиною другою статті 27 Закону України «Про Центральну виборчу комісію», Центральна виборча комісія постановляє:

1. Оголосити кандидату у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 224 Белику Дмитру Анатолійовичу, висунутому Партією «Руський блок», попередження за порушення обмежень щодо проведення передвиборної агітації, встановлених Законом України «Про вибори народних депутатів України».

2. Копію цієї постанови надати кандидату у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 224 Белику Д.А. та уповноваженій особі Партії регіонів у цьому ж окрузі Коптеву І.Б. 

3. Цю постанову оприлюднити в газетах «Голос України», «Урядовий кур'єр» та на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.

Заступник Голови Центральної виборчої комісії Ж. УСЕНКО-ЧОРНА.

14 вересня 2012 року.

№ 915.