Не можна стверджувати, що онкозахворювання — проблема тільки онкологів. Кожен із нас повинен усвідомлювати, що здоров’я — найцінніша річ, і його необхідно пильнувати! Адже для будь-якого захворювання рання діагностика має ключове значення, особливо в онкології. Злоякісні пухлини, виявлені на ранній стадії, а тим паче за сучасних можливостей медицини, виліковні. Що пізніше виявляють захворювання, то дорожче лікування. Рак І стадії лікується лише хірургічним методом, а всі інші стадії залучають хіміотерапію та променеве лікування, що в десятки разів дорожче за операцію.  
Та спочатку розкажу про те, чтому, на мою думку, наші громадяни не поспішають у черги до онколога.
Заплатити може не кожен
Чотири роки тому моя подруга (яка, до речі, дуже сумлінно проходить медогляд і виконує всі рекомендації лікарів, ЖЕКу, комунальних служб і власного начальства) проходила лікування з приводу раку молочної залози. Так от, сама лише операція коштувала понад 7 тисяч гривень (не кажучи вже про хіміотерапію і про те, що за кожну перев’язку й кожен укол треба було заплатити — бо так заведено). Добре, що жінці, яка живе лише з сином (на той час — школярем) допомогли колеги по роботі й сусіди по гуртожитку. То про яке безплатне лікування можна говорити!
Маю і власний досвід. Із направленням на діагностику й лікування до цього медичного закладу прийшла до реєстратури. Щоб лише оформити амбулаторну карту, я повинна заплатити 100 гривень. Мамографія коштує теж недешево. І це тільки перші найнеобхідніші обстеження. Після того, як мій діагноз підтвердився, лікар почав настійливо рекомендувати мені термінову операцію. Водночас він (у присутності моєї знайомої!) озвучив суму, яку я повинна заплатити тільки за госпіталізацію, — дві тисячі гривень. Я розвернулася й пішла додому. Адже навіть якщо я продам усе своє майно (телевізор, телефон, пральну машинку «Малютка», старий комп’ютер, книжки, кішку, собаку і равлика, і весь свій одяг на додачу), мені не вистачить на обстеження, тим паче на операцію. Та й якщо доведеться помирати від хвороби (сподіваюся, що це станеться не так скоро) — доньці треба буде за якісь кошти мене поховати!.. А вони говорять про якісь державні програми з онкодопомоги... 
Ціна питання
Директор Інституту раку І. Щетинін також запевнив, що операція на І стадії раку здійснюється за кошти держави і для хворого таке лікування безплатне. А в дитячому відділенні — взагалі безплатне лікування. Навіть тоді, коли немає можливості придбати необхідні препарати, долучаються волонтери, благодійні організації. Щоправда, поважний професор одразу вніс поправку стосовно безплатної медицини:
— Так, у Конституції написано, що кожен громадянин України має право на медобслуговування. Але там нічого не сказано про те, що в лікувальному закладі повинно бути безкоштовним освітлення, опалення, медикаменти та апаратура, робота лікарів, врешті-решт. Ось до мене, наприклад, звертається хворий. Я його оглянув і кажу: «Вам потрібно зробити те-то й те-то... Все! На цьому безплатна медицина закінчується. Медобслуговування надано.
Від чого страждаємо
У світі найбільша кількість чоловіків помирають від таких видів раку (в порядку убування): легенів, шлунку, печінки, ободової та прямої кишки і стравоходу. Найбільша кількість жінок — через рак грудей, легенів, шлунку, прямої та ободової кишки і шийки матки.
П’ята частина всіх ракових захворювань розвивається внаслідок хронічної інфекції. Так, наприклад, вірус папіломи людини (ВПЛ) спричиняє рак шийки матки, а вірус гепатиту B — рак печінки.
Окрім уже згаданих чинників, розвитку онкогінекологічних хвороб сприяє раннє статеве життя, психологічні та психічні стреси (тоді як позитивних емоцій отримуємо значно менше, ніж треба!) і спадковість.
Роль спадкового чинника в онкології ключова. З анамнезу фахівець обов’язково з’ясовує, чи був рак в історії родини і по якій лінії (материнській, батьківській).
Встановлено також, що наявність шести і більше статевих партнерів в однієї жінки збільшує ризик розвитку в неї раку шийки матки в 11 разів, а у цнотливих дівчат він практично дорівнює нулю. Хоча зазвичай рак шийки матки виникає у 40—60 років, та останнім часом він значно помолодшав (разом із віком першого сексуального досвіду). Партнери змінюються і інфекція, яка була в одного, переходить до інших. І на недозрілий епітелій потрапляє безліч інших інфекцій, виникає запалення, яке посилюється черговим контактом і, до речі, курінням... Унаслідок — рак у 20-річних.
У пошуках панацеї
Завідувач відділення онкогінекології інституту, професор Людмила ВОРОБЙОВА розповіла, що в Україні розроблено дві вакцини для попередження та лікування раку жіночих статевих органів. Але якщо в інших країнах вакцинація проводиться за рахунок державного бюджету, то в нашій — за рахунок самих хворих. До того ж вакцинацію дівчаток краще проводити до першого статевого досвіду (як, наприклад, у Фінляндії, коли дівчаток обстежують практично із самого народження й патронують усе життя), тоді можливий результат. Лікувати онкозахворювання за допомогою вакцин можна за легкої стадії дисплазії матки у жінок віком до 45 років.
Директор Інституту раку, головний онколог України, професор Ігор ЩЕПОТІН, щоб запобігти захворюваню на рак, радить: 
По-перше, вживати в їжу щодня п’ять різноманітних овочів і фруктів, бажано тих, які ростуть в нашій місцевості. 
По-друге, вживати 75 відсотків рослинної їжі й лише 25 — тваринної. 
По-третє, уникати червоного, копченого і смаженого м’яса (краще взагалі перейти на птицю та рибу). 
По-четверте, відмовитися від усіх шкідливих звичок. 
І по-п’яте, щодня робити помірні фізичні вправи (хоча б по 40 хвилин ходити пішки).
Та якби все було так просто, у нас не було б стільки хворих!
Невже виживає заможніший? Або сильніший — як у стародавній Спарті? Тільки де сьогодні та Спарта?
МІЖ ІНШИМ
 
Із рішення Конституційного Суду України від 29.05.2002 р. №10-рп/2002 (справа про безоплатну медичну допомогу):
«4. ...У лінгвістичному аспекті слово «допомога» означає... робити певний вплив, що дає потрібні наслідки, приносить полегшення, користь, у т. ч. і виліковувати.
...Аналіз термінів «безоплатно» і «медична допомога» у системному зв’язку з іншими аналогічними поняттями, що застосовуються в Конституції України, законах України, міжнародних договорах, дає можливість дійти висновку щодо загального змісту безоплатної медичної допомоги. Він полягає у відсутності для всіх громадян обов’язку сплачувати за надану їм у державних і комунальних закладах охорони здоров’я медичну допомогу як у момент, так і до чи після її отримання. Словосполучення «безоплатність медичної допомоги» означає неможливість стягування з громадян плати за таку допомогу в державних і комунальних закладах охорони здоров’я в будь-яких варіантах розрахунків (готівкою або безготівкових): чи у вигляді «добровільних внесків» до різноманітних медичних фондів, чи у формі обов’язкових страхових платежів (внесків) тощо».