ПОСТАНОВА ЦЕНТРАЛЬНОЇ ВИБОРЧОЇ КОМІСІЇ

До Центральної виборчої комісії 3 вересня 2012 року надійшла заява кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 140 Шумського Сергія Станіславовича із повідомленням про встановлення судом факту порушення Закону України «Про вибори народних депутатів України» кандидатом у народні депутати України в цьому ж окрузі Жванією Давидом Важаєвичем.
У заяві суб’єкт звернення просить Центральну виборчу комісію «прийняти рішення про попередження кандидату у народні депутати України за 140 виборчим округом Жванії Давиду Важаєвичу з наступним розміщенням у загальнодержавних засобах масової інформації та на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії».
Свої вимоги суб’єкт звернення зі скаргою обґрунтовує тим, що судовим рішенням, яке набрало законної сили встановлено факт порушення кандидатом у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 140 Жванією Давидом Важаєвичем обмежень щодо проведення передвиборної агітації, встановлених Законом України «Про вибори народних депутатів України» (далі - Закон).
Розглянувши заяву та додані до неї матеріали, Центральна виборча комісія встановила.
Постановою Центральної виборчої комісії від 8 серпня 2012 року № 211 Жванія Давид Важаєвич зареєстрований кандидатом у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 140 в порядку самовисування.
Згідно з частиною першою статті 70 Закону кандидати у народні депутати України мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів у депутати.
Водночас частиною тринадцятою статті 74 Закону забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки мінімального розміру заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей.
Постановою Одеського апеляційного адміністративного суду від 30 серпня 2012 року встановлено факт вчинення кандидатом у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 140 Жванією Давидом Важаєвичем порушення частини тринадцятої статті 74 Закону шляхом безоплатного надання ним 24 серпня 2012 року 275 комплектів шкільної форми учням Троїцької загальноосвітньої школи І - ІІ ступенів Біляївського району.
Особливості провадження у справах щодо оскарження дій або бездіяльності кандидатів, їхніх довірених осіб, партії (блоку), місцевої організації партії, їхніх посадових осіб та уповноважених осіб, ініціативних груп референдуму, інших суб’єктів ініціювання референдуму, офіційних спостерігачів від суб’єктів виборчого процесу визначено статтею 175 Кодексу адміністративного судочинства України.
Відповідно до частини третьої статті 177 Кодексу адміністративного судочинства України судові рішення за наслідками розгляду судами першої інстанції справ, визначених статтями 172 -175 цього Кодексу, набирають законної сили після закінчення строку апеляційного оскарження, а у разі їх апеляційного оскарження - з моменту проголошення судового рішення суду апеляційної інстанції.
Частиною дев’ятою зазначеної статті передбачено, що судове рішення суду апеляційної інстанції є остаточним.
Отже, вищевказана постанова Одеського апеляційного адміністративного суду набрала законної сили 30 серпня 2012 року та не підлягає оскарженню.
За змістом частини сьомої статті 112 Закону виборча комісія оцінює належність, достовірність кожного доказу, а також достатність і взаємний зв’язок доказів у їх сукупності, керуючись законом. Ніякі докази не мають наперед встановленої сили, за винятком обставин, фактів, встановлених судовим рішенням, що набрало законної сили.
Згідно з частиною першою статті 61 Закону Центральна виборча комісія приймає рішення про попередження партії, кандидати у депутати від якої включені до виборчого списку партії, або окремому кандидату у депутати.
Пунктом 5 частини другої вказаної статті Закону визначено, що попередження оголошується у разі порушення, зокрема кандидатом у депутати, обмежень щодо проведення передвиборної агітації.
Відповідно до частини третьої статті 61 Закону попередження, зазначене у частині першій вказаної статті, оприлюднюється Центральною виборчою комісією у загальнодержавних засобах масової інформації та на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.
Таким чином, Центральною виборчою комісією встановлено передбачені Законом підстави для оголошення кандидату у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 140 Жванії Давиду Важаєвичу попередження за порушення встановлених Законом обмежень щодо проведення передвиборної агітації з подальшим його оприлюдненням у загальнодержавних засобах масової інформації та на офіційному веб-сайті Комісії.
Враховуючи викладене, відповідно до пунктів 1, 19 частини другої статті 30, частин першої - третьої, шостої статті 61, частини тринадцятої статті 74, частини сьомої статті 112 Закону України «Про вибори народних депутатів України», керуючись статтями 11 - 13, частиною п’ятою статті 14, частинами п’ятою, шостою статті 15, частиною другою статті 27 Закону України «Про Центральну виборчу комісію», Центральна виборча комісія постановляє:
1. Оголосити кандидату у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 140 Жванії Давиду Важаєвичу попередження за порушення обмежень щодо проведення передвиборної агітації, встановлених Законом України «Про вибори народних депутатів України».
2. Копію цієї постанови надати кандидату у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 140 Жванії Д. В.
3. Цю постанову оприлюднити в загальнодержавних засобах масової інформації - в газетах «Голос України» та «Урядовий кур’єр», а також опублікувати на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.
Заступник Голови Центральної виборчої комісії А. МАГЕРА.
м. Київ, 6 вересня 2012 року. 
№ 790.