ПОСТАНОВА ЦЕНТРАЛЬНОЇ ВИБОРЧОЇ КОМІСІЇ

До Центральної виборчої комісії 5 вересня 2012 року надійшла скарга кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 103 Панібратенка Олега Івановича на дії кандидата у народні депутати України в цьому ж окрузі Давиденко Людмили Вадимівни.
У скарзі суб'єкт звернення зі скаргою просить Центральну виборчу комісію визнати дії кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 103 Давиденко Л.В. такими, що не відповідають вимогам законодавства про вибори народних депутатів України, та зобов'язати її "утриматися від вчинення дій, пов'язаних з розповсюдженням друкованого передвиборчого агітаційного матеріалу, що не відповідає вимогам частини сьомої статті 69 Закону України "Про вибори народних депутатів України". 
Свої вимоги Панібратенко О.І. обґрунтовує тим, що 31 серпня 2012 року кандидат у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 103 Давиденко Людмила Вадимівна під час зустрічі з виборцями розповсюджувала друкований матеріал передвиборної агітації, який не відповідав вимогам частини сьомої статті 69 Закону України "Про вибори народних депутатів України" (далі - Закон), оскільки не містив відомостей про його замовника, а отже, на думку суб'єкта звернення зі скаргою, суб'єкт оскарження порушила встановлені частиною двадцять другою статті 74 Закону обмеження щодо проведення передвиборної агітації.
На підтвердження викладених у скарзі доводів Панібратенком О.І. додано друкований матеріал передвиборної агітації під назвою 
"Ваш кандидат у народні депутати до Верховної Ради України Людмила Давиденко" з фотозображеннями,  біографією Давиденко Л.В. і  закликами голосувати за неї, а також письмові пояснення громадян Бєлова С.П. й Аполеніса Ю.О. по суті зазначених у скарзі обставин, датовані 4 вересня 2012 року. 
На виконання частини десятої статті 111 Закону копію скарги з доданими до неї документами 6 вересня 2012 року надіслано суб'єкту оскарження факсимільним зв'язком з повідомленням про можливість подати письмові пояснення по суті скарги.
До Центральної виборчої комісії 6 вересня 2012 року факсимільним зв'язком надійшли пояснення кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 103 Давиденко Л.В. разом з копією постанови Кіровоградського окружного адміністративного суду від 5 вересня 2012 року в справі № 1170а/2а-2960/12. 
Крім того, 7 вересня 2012 року Давиденко Л.В. надіслала додаткові пояснення, в яких зазначила, що порушення Закону в її діях відсутні, оскільки на доданому до скарги друкованому матеріалі передвиборної агітації вказано номер замовлення, який ідентифікує замовлення. Крім того, на думку Давиденко Л.В., відповідальність за наявність необхідних відомостей на матеріалі передвиборної агітації повинен нести виконавець замовлення - ТОВ "Поліграфічні послуги", а не суб'єкт оскарження. 
Постановою Центральної виборчої комісії від 10 серпня 2012 року № 248 зареєстровано кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 103 Панібратенка Олега Івановича.
Постановою Центральної виборчої комісії від 3 серпня 2012 року № 147 зареєстровано кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 103 Давиденко Людмилу Вадимівну.
За змістом частин першої та другої статті 108 Закону кандидат у депутати, зареєстрований у встановленому Законом порядку, може звернутися до виборчої комісії зі скаргою, зокрема, на дії іншого кандидата у депутати. Частиною восьмою вказаної статті Закону передбачено, що скарга на дії чи бездіяльність кандидата у депутати може бути подана до Центральної виборчої комісії.
Отже, скаргу подано належним суб'єктом звернення зі скаргою належному суб'єкту розгляду скарги.
Розглянувши скаргу та додані до неї матеріали, а також вивчивши пояснення суб'єкта оскарження, Центральна виборча комісія встановила.
Кандидат у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 103 Давиденко Л.В. 27 серпня 2012 року надіслала до Центральної виборчої комісії примірник друкованого матеріалу передвиборної агітації, виготовленого за рахунок коштів її виборчого фонду - листівку під назвою "Ваш кандидат у народні депутати до Верховної Ради України Людмила Давиденко". Ця листівка містила відомості про тираж, установу, що здійснила друк, інформацію про особу, відповідальну за випуск, номер замовлення. Проте на вказаному примірнику друкованого матеріалу передвиборної агітації не зазначено відомостей про його замовника.
Доданий до скарги примірник друкованого матеріалу передвиборної агітації кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 103 Давиденко Л.В. за змістом та оформленням є ідентичним надісланому нею до Центральної виборчої комісії і не містить відомостей про його замовника.
Також із доданих до скарги матеріалів вбачається, що мали місце оскаржувані дії стосовно розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації суб'єктом оскарження.
Викладені факти суб'єктом оскарження у її письмових поясненнях не спростовуються.
Центральна виборча комісія відзначає, що до пояснень Давиденко Л.В. як доказ додано копію постанови Кіровоградського окружного адміністративного суду від 5 вересня 2012 року в справі № 1170а/2а-2960/12.  На день розгляду скарги це рішення суду не набрало законної сили. Крім того, воно не стосується предмета оскарження та не спростовує доводів скарги. Відтак вказаний доказ підлягає відхиленню як такий, що не має значення для розгляду скарги й не має доказової сили.
Частиною четвертою статті 112 Закону визначено, що виборча комісія бере до розгляду лише ті докази, які мають значення для розгляду скарги. Про відхилення доказів, які не мають значення для розгляду скарги або не мають доказової сили, зазначається у рішенні виборчої комісії - суб'єкта розгляду скарги.
За змістом частини першої статті 68 Закону передвиборна агітація - це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата у депутати або партію - суб'єкта виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватися в будь-яких формах і будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України.
Частиною шостою статті 69 Закону передбачено, що кандидат у народні депутати України, зареєстрований в одномандатному окрузі, зобов'язаний подати по одному примірнику кожного друкованого матеріалу передвиборної агітації, виготовленого за рахунок коштів виборчого фонду кандидата, не пізніш як через п'ять днів з дня його виготовлення до Центральної виборчої комісії.
Відповідно до частини сьомої вказаної статті друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.
Частиною двадцять другою статті 74 Закону забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про замовника друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.
Згідно з частиною шостою статті 113 Закону виборча комісія, встановивши, що дії суб'єкта оскарження не відповідають законодавству про вибори народних депутатів України, задовольняє скаргу. При задоволенні скарги виборча комісія може задовольнити усі або частину вимог суб'єкта звернення зі скаргою.
Центральною виборчою комісією встановлено, що дії кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 103 Давиденко Л.В. щодо виготовлення та розповсюдження друкованого передвиборного агітаційного матеріалу, який всупереч частині сьомій статті 69 Закону не містить відомостей про його замовника, порушують відповідну заборону, встановлену частиною двадцять другою статті 74 Закону, що є підставою для задоволення вимог скарги Панібратенка О.І. в цій частині.
Вимога суб'єкта звернення зі скаргою стосовно зобов'язання Давиденко Л.В. утриматися від вчинення дій, пов'язаних з розповсюдженням друкованих матеріалів передвиборної агітації, що не відповідають вимогам частини сьомої статті 69 Закону, не підлягає задоволенню, оскільки заборону на вчинення таких дій уже встановлено частиною двадцять другою статті 74 Закону. Тобто Законом передбачено безумовний обов'язок кандидата у народні депутати України утримуватися від вчинення вказаних дій, а тому підстави для додаткового зобов'язання Давиденко Л.В. утримуватися від вчинення зазначених дій у Центральної виборчої комісії відсутні.
Разом з тим, згідно з частиною першою статті 16 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", якщо Комісії стане відомо про порушення законодавства України про вибори з результатів проведених нею перевірок або із засобів масової інформації чи інших джерел, що не суперечать законодавству України, Комісія має право розглянути за власною ініціативою питання, що належать до її повноважень, та прийняти з цього приводу рішення у встановленому зазначеним Законом порядку.
Частиною першою статті 61 Закону Центральній виборчій комісії надано повноваження приймати рішення про попередження партії, кандидати у депутати від якої включені до виборчого списку партії, або окремому кандидату у народні депутати України.
Пунктом 5 частини другої вказаної статті визначено, що попередження оголошується у разі порушення, зокрема кандидатом у народні депутати України, обмежень щодо проведення передвиборної агітації.
Відповідно до частини третьої статті 61 Закону попередження, зазначене у частині першій вказаної статті, оприлюднюється Центральною виборчою комісією у загальнодержавних засобах масової інформації та на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.
Таким чином, Центральною виборчою комісією виявлено передбачені Законом підстави для оголошення кандидату у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 103 Давиденко Л.В. попередження за порушення встановлених частиною двадцять другою статті 74 Закону обмежень щодо проведення передвиборної агітації з подальшим його оприлюдненням у загальнодержавних засобах масової інформації та на офіційному веб-сайті Комісії.
Також згідно з частиною двадцять п'ятою статті 74 Закону у разі надходження до Центральної виборчої комісії або окружної виборчої комісії заяви чи іншого повідомлення щодо порушень, які мають ознаки вчинення злочину чи адміністративного правопорушення, відповідна виборча комісія невідкладно звертається до відповідних правоохоронних органів щодо перевірки зазначеного повідомлення та реагування відповідно до законів України.
Враховуючи викладене, відповідно до пункту 15 частини другої статті 30, частин першої - третьої, шостої статті 61, частини сьомої статті 69, частин двадцять другої та двадцять п'ятої статті 74, частин першої - третьої,  восьмої статті 108, частини першої статті 109, частин четвертої, дев'ятої, десятої статті 111, статті 112, частин першої, третьої - шостої, десятої 
статті 113 Закону України "Про вибори народних депутатів України", керуючись статтями 11 - 13, частиною четвертою статті 14, частиною четвертою статті 15, частиною першою статті 16, частиною другою статті 27 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:
1. Скаргу кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 103 Панібратенка Олега Івановича задовольнити частково.
2. Дії кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 103 Давиденко Людмили Вадимівни щодо виготовлення та розповсюдження друкованого матеріалу передвиборної агітації під назвою "Ваш кандидат у народні депутати до Верховної Ради України Людмила Давиденко", який не містить відомостей про їх замовника, визнати такими, що не відповідають вимогам Закону України "Про вибори народних депутатів України". 
3. У частині задоволення інших вимог скарги кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 103 Панібратенка О.І. відмовити.
4. Оголосити кандидату у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 103 Давиденко Л.В. попередження за порушення обмежень щодо проведення передвиборної агітації.
5. Скаргу кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 103 Панібратенка О.І. з доданими до неї матеріалами, а також пояснення кандидата у народні депутати України в цьому ж окрузі Давиденко Л.В. надіслати до Міністерства внутрішніх справ України для перевірки та реагування відповідно до законів України.
6. Копії цієї постанови надіслати кандидатам у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 103 Панібратенку О.І., Давиденко Л.В., Міністерству внутрішніх справ України.
7. Цю постанову оприлюднити в загальнодержавних засобах масової інформації - газетах "Голос України" та "Урядовий кур'єр", а також на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії. 
Заступник Голови Центральної виборчої комісії А. МАГЕРА.
м. Київ, 7 вересня 2012 року. 
№ 812.