Діти, хворі на сколіоз, які навчаються у Миколаївській загальноосвітній школі-інтернаті № 4, у новому навчальному році щодня займатимуться лікувальною фізкультурою та плаванням. Тепер у їх розпорядженні чудовий лікувально-фізкультурний комплекс, капітальний ремонт якого проведено відповідно до найвищих стандартів. Як зазначив голова ОДА Микола Круглов, цей об’єкт — результат спільних дій у досягненні мети з боку влади, спонсорів та громади. Так, на його ремонт із обласного бюджету було витрачено 743 тисячі гривень; 258 тисяч гривень надійшло завдяки доходам від господарської діяльності; ще 214 тисяч гривень — благодійні внески.
Снаряди на подвір’ї дитсадка
Жителі сільських районів Миколаївщини продовжують знаходити вибухонебезпечні предмети часів війни. За повідомленням ТУ МНС у Миколаївській області, нещодавно не менше чотирьох артилерійських снарядів фахівці вивезли із території дитсадка № 1, що по вулиці Шмідта у місті Очакові. На них натрапив охоронець, коли працював на подвір’ї дошкільного виховного закладу. Працівники МНС закликають жителів при виявленні невідомих металевих предметів, схожих на зброю часів війни, терміново повідомляти про такі факти телефоном «101», інформує наш власкор Олександра МЕНТЕЛЬ.
З нового року до нової школи!
З початку нового навчального року на Дніпропетровщині відкрито три нові школи: в селах Михайлівка Синельниківського району, Піщанка Новомосковського району (на знімку) та в обласному дитячому центрі соціальної реабілітації «Перлина Придніпров’я», де виховують дітей, позбавлених батьківського піклування.
До Михайлівської школи, крім місцевих, ходять діти з сусідніх сіл — Василівки та Павлівки. І навчатися тепер вони будуть не у дві зміни, як було раніше, а в одну. А старе приміщення Піщанської школи, в якому до травня 2012 року навчалися діти чотирьох сіл (Піщанка, Ягідне, Соколове та Новоселівка), було побудоване ще 1914 року, напередодні Першої світової війни. Чи варто казати, що воно не відповідало сучасним вимогам? Тому багато дітей були змушені їздити на навчання декілька десятків кілометрів до Новомосковська та Дніпропетровська. Тепер ця школа — найсучасніша і одна з найбільших сільських шкіл Дніпропетровщини.
Нетбуки для вдалого старту
30 новеньких нетбуків отримали першокласники Нікопольської середньої школи № 23. Тут навчання проводиться за інформаційно-технічним профілем. Тепер діти мають можливість з першого класу опановувати сучасні технології. У школі вже працюють два комп’ютерні класи, розраховані на 22 робочі місця. Всі навчальні кабінети обладнано комп’ютерною технікою для вчителів-предметників. Заклад має власний Інтернет-сайт та відзначений дипломами Всеукраїнської виставки «Інноватика в сучасній освіті 2012» та Міжнародної виставки «Сучасні заклади освіти 2012», повідомляє наш власкор Тетяна ВАЛІГУРСЬКА.
Наймитували на директора
Директор одного з ліцеїв Рівненської області незаконно залучав підлеглих працівників до обробітку своєї земельної ділянки. Правоохоронці та суд розцінили це як адміністративне корупційне діяння (ч.1 статті 172-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення). Як повідомили у прокуратурі Рівненської області, постановою суду першої інстанції директора ліцею піддано адміністративному стягненню у вигляді штрафу, це рішення постановою апеляційного суду Рівненської області залишено в силі. Вирішується питання про звільнення освітянина з посади, передає наш власкор Олександра ЮРКОВА.
Дощі їх більше не лякають
У селі Благоєве Іванівського району після реконструкції відкрито дитсадок. Для селян це стало справжнім святом. Ремонтні роботи на об’єкті проводилися у рамках регіональної програми «Народний бюджет». На виділені кошти у садку повністю замінили покрівлю, яка протягом багатьох років протікала після кожної зливи. Тож дошкільнята зустрінуть осінь у теплі та затишку, повідомляє наш власкор В’ячеслав ВОРОНКОВ.
Коли вчителі на учнів полюють
Навчальний рік нещодавно розпочався, а у педагогів Херсона вже є клопіт — бігати за прогульниками. З 31,1 тисячі школярів 156 хлопців та дівчат обласного центру на урочисті лінійки з нагоди Дня знань не з’явилися і за парти досі не сіли. Батьки деяких школярів завчасно попередили, що діти фізично не встигли повернутися з лікування у санаторіях, розташованих в інших регіонах України чи за кордоном. Але про кожного третього таких повідомлень не було, бо вони виховуються у так званих асоціальних сім’ях, де головний клопіт — відшукати харчі та горілку, а не потреба відрядити сина чи дочку на заняття. Діти змушені жебракувати чи просто тинятися вулицями.
До таких прогульників учителі навідуються додому, проводять у родинах виховні бесіди, та здебільшого результату немає: щороку 20—30 маленьких херсонців переходять у категорію злісних прогульників. Щоправда, минули ті часи, коли педагоги витрачали на такі візити свій особистий час протягом усього навчального року — нині позиція освітянського відомства значно жорсткіша. Начальник міського управління освіти Юрій Ніконов каже, що інформацію про тих учнів, котрі не відвідують уроки понад десять днів, обов’язково передаватимуть до служби у справах дітей. А вже її працівники обходитимуть такі родини і робитимуть висновки — чи штрафувати старших, чи звертатися до прокуратури, щоб та подавала судові позови про позбавлення їх батьківських прав. Хоча у прокуратурі зауважують: обмежуватися самими лише «репресивними заходами» також не завжди правильно.
— Тільки нинішнього року за матеріалами служб у справах дітей та за участю працівників прокуратур суди позбавили батьківських прав понад триста родин Херсонщини, — коментує начальник відділу захисту прав і свобод дітей обласної прокуратури Вікторія Собяніна. — Але є підстави вважати, що саме працівники служб у справах дітей та місцевої влади часом докладають недостатньо зусиль, щоб адаптувати проблемні родини до життя у соціумі. «Зіпхнути» справу на суд та прокуратуру легко, але плодити соціальних сиріт — також справа невдячна. Не слід забувати, що за будь-яких обставин перебування у притулку чи інтернаті, налагодження стосунків із прийомною родиною для дитини також є стресом.
Сергій ЯНОВСЬКИЙ.
Херсон.