Вечірнє засідання 6 вересня
 
Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності» (242 — «за»). До цього питання парламентарії поверталися двічі — зранку парламент ухвалив постанову, якою скасував результати голосування за цей закон, прийнятий 21 червня на вимогу опозиції, а впродовж дня профільний комітет доопрацював документ. Згідно з законом, створюється державний земельний банк, який надаватиме кредити аграріям — виключно селянським, фермерським, сільськогосподарським підприємствам — не більш ніж під 5%.
Також планується, що розпоряджатися землями комунальної власності будуть органи місцевого самоврядування. У комунальній власності перебуватимуть землі, крім тих, де розміщені об’єкти держвласності, а також землі, розташовані за межами населених пунктів, крім земель приватної власності. З моменту набрання законом чинності всі землі вважатимуться розмежованими.
Окрім того, народні обранці розширили повноваження парламенту в частині розпорядження особливо цінними землями. Рішення щодо таких земель має прийматися з дозволу законодавців. Законом надаються центральному органу виконавчої влади з питань земельних ресурсів та його територіальним органам повноваження щодо розпорядження землями сільськогосподарського призначення державної власності, вилучаючи зазначені повноваження у місцевих державних адміністрацій та Ради міністрів АР Крим.
Опозиція вбачала в ухваленні цього закону перший крок до створення ринку землі й фактичне узаконення купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення. Однак представники парламентської більшості переконували, що йдеться лише про розмежування земель.
За основу ухвалено ще два закони у сфері земельних відносин: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури відведення земельних ділянок та зміни їх цільового призначення», спрямований на спрощення цієї процедури, а також про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо дерегуляції господарської діяльності з проведення робіт із землеустрою та землеоціночних робіт). Основною метою цього законопроекту, за словами постійного представника Президента в парламенті Юрія Мірошниченка, є запровадження нової, ліберальнішої моделі державного регулювання.
У першому читанні схвалено проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань удосконалення діяльності прокуратури», яким зроблено крок до обмеження повноважень прокурорів. Зокрема, передбачається скасувати повноваження прокурора щодо видання обов’язкових для виконання актів прокурорського реагування; встановити єдиний акт прокурорського реагування на виявлені порушення закону у вигляді подання; заборонити прокурору здійснювати повноваження у рамках нагляду за додержанням і застосуванням законів (крім тих, які спрямовані на встановлення наявності порушень) без призначення прокурорської перевірки тощо. Пропонується також заборонити проведення прокурорської перевірки за заявами і зверненнями фізичних та юридичних осіб (крім тих, які містять повідомлення про злочин) до їхнього попереднього розгляду компетентними органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування.
Схвалений у першому читанні проект змін до Кримінального кодексу України посилює відповідальність за фальшування марок акцизного збору — підробку акцизних марок буде прирівняно до друку фальшивих грошей. У першому читанні також прийнято проект закону про внесення змін до статті 18 Закону «Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю» (щодо спрощення ліцензування операцій з валютою), про внесення змін до законів «Про Кабінет Міністрів України» та «Про центральні органи виконавчої влади» (щодо діяльності міністерств та центральних органів виконавчої влади); про внесення зміни до статті 28 Закону «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» щодо отримання інформації співвласниками багатоквартирного будинку та інші. Нову редакцію проекту закону про службу в органах місцевого самоврядування відправлено на доопрацювання.
У цілому схвалено три законопроекти, які стосувалися внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2012 рік» — щодо видатків Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг; щодо внесення змін до назви бюджетної програми; щодо фінансового забезпечення судової адміністрації.
Голова Верховної Ради Володимир Литвин запропонував скорегувати календарний план сесії — озвучити на вечірньому засіданні депутатські запити, а пленарне засідання у п’ятницю не проводити, працювати у комітетах та фракціях. Представники опозиції висловилися проти такої пропозиції — вони наполягали на потребі провести у п’ятницю годину запитань до уряду. Однак більшість парламентаріїв підтримали пропозицію щодо корегування календарного плану. Наступне пленарне засідання парламенту відбудеться у вівторок, 18 вересня.
ДОВІДКОВО
 
7 липня 2012 р. Кабінет Міністрів України створив ПАТ «Державний земельний банк» зі статутним капіталом у 120 млн. грн. Для формування статутного капіталу Держзембанку буде здійснено розміщення та випуск 120 млн. простих іменних акцій номінальною вартістю 1 гривня кожна.