На шахті імені Бажанова (Макіївка Донецької області), де в липні минулого року сталася аварія з людськими жертвами, розбирають залишки зруйнованих споруд. Це підготовка до відновлення шахти, яка не працює вже понад рік. Унаслідок обвалення копра загинули 11 осіб, а видобуток палива на провідному підприємстві «Макіїввугілля» припинився. Аналогів такій аварії в історії вугільної галузі не було.  
«Міністр затвердив проект, 10 вересня буде тендер, визначимо генпідрядника, і почнеться будівництво, — повідомив «Голосу України» генеральний директор ДП «Макіїввугілля» Михайло Ничипор. — Наприкінці серпня власним коштом із шахтобудівниками уклали договір на розбирання старих споруд: галереї, частини зруйнованої будівлі. За розрахунками, будівництво триватиме 14 місяців. Фінансування передбачене, і ми збираємося затвердити кошторис на 109 мільйонів, які реально можемо освоїти цього року».
Про відновлення роботи шахти, яка давала третину доходів усього об’єднання, заговорили одразу після аварії. У грудні минулого року міністр енергетики і вугільної промисловості Юрій Бойко під час перебування в Донецьку заявив, що шахту буде відновлено за 14 місяців, обсяг фінансування — 222 мільйони гривень, а роботи стартують наприкінці січня.
Роботи не почалися ні в січні, ні в лютому. За рік навіть не розрахувалися з шахтопрохідниками, які негайно після аварії взялися за розбирання споруд, вилучення матеріалів та обладнання. «Із 3,3 млн. грн., витрачених компанією «Донецькшахтопрохідка» на ліквідацію наслідків аварії на шахті імені Бажанова, досі не відшкодували 1,8 млн. грн.», — розповів Володимир Лащенко, голова територіального комітету шахтобудівників Профспілки працівників вугільної промисловості України.
За відновні роботи після аварій на державних шахтах із виконавцями розраховуються роками: після трагедії на шахті імені Карла Маркса в Єнакієвому гроші «Донецькшахто- прохідка» отримала через два роки. А за відновлення шахти «Межирічанська» (Львівська область), де в січні 2011 року сталася пожежа, держава не розплатилася досі.
Тим часом непрацююча шахта імені Бажанова обходиться вугільному об’єднанню у 15—17 мільйонів гривень на місяць. Формула «час — це гроші» в цьому випадку, як ніколи, актуальна. Адже потрібно підтримувати гірничі виробки в належному стані: цим зайняті півтори тисячі працівників, які залишилися на шахті. Решту гірників тимчасово влаштували на інші вугільні підприємства Макіївки. «Шахта імені Бажанова для «Макіїввугілля» завжди була базовою. Це колектив, на який усі рівнялися. Працюють «бажановці» — працюють й інші шахти. Дуже важко верстати економіку без основного підприємства. У 2010 році з 1,1 мільярда гривень доходів об’єднання 340 мільйонів гривень принесла ця шахта. Сьогодні її немає», — пояснив Михайло Ничипор.
Донецька область.