Ранкове засідання 6 вересня

 
На початку пленарного засідання Голова Верховної Ради Володимир Литвин повідомив, що до парламенту надійшов висновок Конституційного Суду України щодо конституційності законопроекту про внесення змін до Основного Закону стосовно гарантії недоторканності для окремих посадових осіб. Оскільки згідно із Конституцією законопроекти щодо внесення змін до Конституції не можуть бути попередньо схвалені на останній сесії Верховної Ради, парламент розглядатиме питання про скасування депутатської недоторканності на першій сесії наступного, сьомого, скликання, зауважив В. Литвин.
«Питання про попереднє схвалення та подальший розгляд такого законопроекту включається до порядку денного першої сесії новообраної Верховної Ради України без голосування», — додав глава парламенту.
Від імені фракцій «Наша Україна-Народна самооборона» та «БЮТ-«Батьківщина» Арсеній Яценюк оприлюднив заяву з вимогою заслухати в парламенті звіт Прем’єр-міністра Миколи Азарова щодо реальної ситуації в економіці та про вибори. Політик заявив, начебто під час засідання уряду, в його закритій частині прем’єр нібито сказав, що справи в країні «ідуть дуже погано». За словами А. Яценюка, це означає, що «уряд ховає реальну ситуацію в Україні і те, що відбувається в економіці». Парламентарій також звернув увагу на те, що уряд вніс до парламенту законопроект, який має розглядатися на поточному тижні, котрий передбачає скасування виборчих бюлетенів як бланків суворої звітності. Опозиція звернулася до М. Азарова з вимогою надати в парламенті відповіді на запитання, куди було спрямовано 20 мільярдів доларів, які уряд додатково запозичив за два останні роки, а також прозвітувати щодо витрати коштів на закупівлю відеокамер на виборчі дільниці. Підрахунки опозиціонерів засвідчують, що гроші розподілено неефективно: за словами депутата, в Україні 34 тисячі дільниць, кожна відеокамера коштує максимум тисячу гривень, тобто загалом — 34 мільйони гривень. Проте уряд виділив на придбання відеокамер один мільярд гривень. Глава парламенту Володимир Литвин звернувся до секретаріату парламенту України з дорученням підготувати звернення від двох фракцій до Прем’єр-міністра з вимогою надати відповідну інформацію.
Депутати затвердили порядок денний 11-ї сесії парламенту шостого скликання з усіма додатками. Як зауважив В. Литвин, надійшли пропозиції від фракцій скасувати розгляд низки законопроектів і постанов.
Доволі гостра дискусія виникла під час обговорення двох законопроектів, які визначають документи України, які посвідчують особу. За словами заступника голови Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Івана Попеску, законопроект «Про документи України, що посвідчують особу, дають право на в’їзд в Україну та виїзд з України» розроблений із урахуванням вимог Євросоюзу та згідно з планом лібералізації безвізового режиму з країнами ЄС. Однак представники різних фракцій як провладних, так і опозиційних категорично заперечували проти намірів запровадити, окрім внутрішнього паспорта, ще й посвідчення громадянина Україна, що призведе до сум’яття серед людей та значних фінансових витрат. Зрештою, закон не знайшов підтримки в сесійній залі. Було відхилено й інший законопроект про внесення змін до закону «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України», внесений депутатами з групи «Реформи заради майбутнього».
За основу прийнято законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів у зв’язку з прийняттям Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства». За основу також було схвалено проект закону «Про захист персональних даних» (щодо удосконалення правового регулювання у цій сфері).
Розглянувши у другому читанні, депутати ухвалили низку законів у цілому. Із урахуванням пропозицій Президента прийнято закон «Про державні лотереї в Україні», який встановлює основні засади державного регулювання лотерейної сфери в Україні. Глава держави запропонував усунути суперечності закону з бюджетним законодавством та іншими чинними законами.
Схвалений у цілому проект закону «Про стимулювання інвестиційної діяльності у пріоритетних галузях економіки України з метою створення нових робочих місць». 
Законопроект «Про внесення зміни до статті 16 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» спрощує процедуру державної реєстрації права власності на житловий будинок, будівлю або споруду — якщо права на будинок та земельну ділянку реєструються щодо однієї особи, то подаватиметься лише одна заява. У цілому також схвалено проекти законів «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні», «Про внесення змін до Закону України «Про нотаріат» (щодо державного регулювання нотаріальної діяльності) та інші. На початку пленарного засідання склав присягу народного депутата Сергій Луценко, обраний за списком блоку «Наша Україна — Народна самооборона». ЦВК зареєструвала Сергія Луценка народним депутатом від «НУ—НС» 11 липня, він є рідним братом екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.
 
       Довідка
 
У висновку Конституційного Суду йдеться, що законопроект № 3251, запропонований народними депутатами від Партії регіонів, відповідає вимогам статей 157, 158 Конституції, якими пропонується виключити з чинної редакції Конституції частину 1 статті 80, за якою «народним депутатам України гарантується депутатська недоторканність». А частину 3 цієї статті викласти у новій редакції, відповідно до якої «народний депутат України не може бути без згоди Верховної Ради України затриманий чи заарештований до набрання законної сили обвинувальним вироком суду щодо нього».
 
На передньому плані — Олена Нетецька.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.