У понеділок народні депутати Ірина Геращенко, Ольга Герасим’юк, Олександр Третьяков, Кирило Куликов та Віталій Чепинога звинуватили офіційний веб-сайт парламенту у вибірковій подачі інформаційних повідомлень на користь Голови Верховної Ради України.
У зв’язку з цим прес-служба та інформаційне управління апарату Верховної Ради, які оприлюднюють повідомлення на веб-сайті парламенту, нагадують, що веб-сайт є офіційним джерелом інформації, створеним для висвітлення всебічної діяльності парламенту, в тому числі народних депутатів України, до яких належить і керівництво Верховної Ради.
Необхідно зауважити, що інформаційні повідомлення на офіційних веб-сайтах парламентів зарубіжних країн про політичну та законодавчу діяльність їх очільників є усталеною світовою практикою.
У жодному повідомленні прес-служби про діяльність Голови Верховної Ради України не міститься ані агітаційних матеріалів, ані інформації про його роботу як кандидата в депутати по мажоритарному округу, про що свідчить навіть побіжний аналіз текстів відповідних новин.
Украй упередженою та відверто перекрученою є і статистична інформація про кількість щоденних інформаційних та фотоматеріалів про діяльність Голови Верховної Ради України.
Викликає подив заява авторів звернення про недосконалість структури веб-сайту щодо розміщення інформації про законопроекти, яка вміщується не після «новин про поїздки та інтерв’ю Литвина», а є окремим розділом сайту після розділу «Пленарні засідання». Автори звернення, три з яких були професійними журналістами, елементарно плутають жанри інформаційної роботи: новини та інформація про основну законотворчу діяльність парламенту.
Інформуємо авторів звернення, які, на жаль, не утруднили себе ознайомленням зі структурою та змістовним наповненням офіційного веб-сайту, що під час десятої сесії (06.02.2012—13.07.2012) інформаційне управління апарату Верховної Ради України оприлюднило 484 повідомлення про розгляд законопроектів у парламентських комітетах, а інформація про законопроекти розміщується на 373 сторінках відповідного розділу. Крім того, за міжсесійний період (17.07.2012—23.08.2012) на веб-сайті опубліковано 17 повідомлень про підсумки роботи комітетів протягом десятої сесії і плани роботи на одинадцяту сесію.
Принагідно інформуємо, що протягом десятої сесії автори звернення подали чотири законопроекти, один проект постанови і одну поправку до законопроекту, причому троє з них не подавали ні поправок, ні законопроектів, про що свідчить інформація, розміщена на офіційному веб-сайті парламенту.
Ураховуючи необ’єктивність та упередженість звернення згаданих депутатів, опублікованого поза парламентськими інформаційними ресурсами, можна зробити єдиний висновок — воно є піар-ходом цих кандидатів у народні депутати.