Ранкове засідання 4 вересня
 
Учора розпочала роботу одинадцята, завершальна сесія Верховної Ради нинішньої каденції. У церемонії відкриття сесії взяли участь Прем’єр-міністр Микола Азаров та члени Кабінету Міністрів, голови вищої ланки судів, НБУ, СБУ, Фонду держмайна, Вищої ради юстиції, Уповноважений Верховної Ради з прав людини, Генеральний прокурор, керівники дипломатичних представництв в Україні та інші офіційні особи. Президент України Віктор Янукович на церемонію відкриття сесії не прийшов — як пояснив на брифінгу його постійний представник у парламенті Юрій Мірошниченко, всі законодавчі ініціативи, що їх Президент вважає першочерговими для розгляду на цій сесії, сформульовані у відповідних листах і спрямовані до Голови Верховної Ради.
По-друге, зауважив Ю. Мірошниченко, своє бачення перспективи розвитку українського суспільства, державності, національної економіки, соціальної сфери, виклики і завдання, що постають перед публічними інститутами і, зокрема, Верховною Радою, Президент сформулював у Щорічному посланні до парламенту, а також під час промови в День незалежності України. Окрім того, участь Президента України у відкритті сесії Верховної Ради не передбачено ані Конституцією, ані законами України.
Микола Азаров (на знімку), вітаючи депутатів із відкриттям сесії, наголосив, що в порядку денному завершальної сесії багато питань, які визначать розвиток України на дальню і ближню перспективу, тож і на парламенті, і на уряді лежить велика відповідальність. Нині економічна ситуація стабільна, — запевнив прем’єр. Водночас зауваживши, що всі ми є свідками, як несприятливо розвивається світова економіка, вибухають соціальні конфлікти між владою і суспільством. «У цій ситуації ми зобов’язані вкрай відповідально, виважено і вчасно приймати рішення, які забезпечать сталий розвиток нашої економіки», — вважає М. Азаров. — Зокрема, необхідно ухвалити рішення, спрямовані на поліпшення інвестиційного клімату, збільшення внутрішнього попиту, енергоефективність, зменшення енергетичної залежності. У парламенті перебуває на розгляді 151 урядовий законопроект. Глава уряду закликав до прийняття збалансованого і реалістичного держбюджету-2013, який визначений президентом як «бюджет розвитку», який має бути спрямований на виконання соціальних ініціатив глави держави. М. Азаров запевнив, що Кабінет Міністрів внесе проект держбюджету-2013 у визначені законами строки й висловив сподівання, що проект державного кошторису на наступний рік буде схвалено ще парламентом нинішнього скликання.
Голова Верховної Ради Володимир Литвин головним завданням парламенту назвав потребу зберегти його у стані робочого діалогу, і таким чином забезпечити діалог у суспільстві, прийняти необхідні рішення, про які говорив і прем’єр. Глава парламенту відзначив, що за період роботи нинішньої каденції Верховної Ради прийнято 1369 законів, 3751 постанову. Але проблема в тому, як працюють ці закони. На розгляд нинішньої сесії винесено 752 питання, з них 151 підготовлено до розгляду в першому і другому читаннях, 581 питання потрібно опрацювати в комітетах. Навантаження на комітети далеко не однакове. П’ять комітетів мають розглянути до десяти питань, дев’ять комітетів — до 20 питань, шість комітетів — до 30 питань, п’ять комітетів — 40 і більше питань кожен. На першому місці — Комітет з питань фінансів і банківської діяльності, податкової та митної політики — 172 питання. На другому місці — Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності (83 питання). На третьому місці — Комітет з питань економічної політики (68 питань), що свідчить про пріоритети в українському суспільстві.
Після відкриття сесії депутати мали затвердити календарний план сесії. Однак проект відповідної постанови ще не підготовлено, він потребує доопрацювання в парламентських комітетах. На пропозицію Голови Верховної Ради депутати ухвалили постанову про внесення змін до календарного плану, згідно з якою 4—5 вересня парламент працюватиме в комітетах, а з четверга, 6 вересня, — у пленарному режимі (256 «за»).
Головуючий повідомив про вихід депутата Бориса Шиянова зі складу депутатської фракції «БЮТ- «Батьківщина» згідно з поданою ним заявою.
 
Цитата
 
Володимир ЛИТВИН, Голова Верховної Ради:
— Для нас вкрай важливо не допустити конфліктів, на які ми майстри, не скотитися до голого популізму, що позначиться негативно на країні. Нам вкрай важливо приймати серйозні рішення, а головне — зайнятися підготовкою проекту бюджету парламентськими комітетами разом із Кабінетом Міністрів.
 
Виступає Національний заслужений академічний народний хор України імені Г. Верьовки.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
 
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.