Нинішній навчальний рік першокласники Сумщини, кількість яких, до речі, збільшилася на півтисячі, почнуть за новою програмою. З 1 вересня у школах України впроваджується Державний стандарт початкової загальної освіти. Це означає, що вже з 1-го класу дітлахи обов’язково вивчатимуть іноземну мову, а з 2-го — інформатику.
За словами виконуючої обов’язки начальника управління освіти і науки облдержадміністрації Інеси Пєсоцької, всі першокласники Сумщини на 100 відсотків забезпечені підручниками для навчання. У «повній бойовій» підійшли до початку нового навчального року і приміщення шкіл. Найбільший обсяг ремонтних робіт було виконано нинішнього літа у школах обласного центру (майже на 6,5 млн. грн.), понад 1,5 млн. грн. вклали у ремонт шкіл у Ромнах, 430 тис. грн. — в Охтирці.
Обласне управління освіти і науки працювало також над тим, щоб забезпечити школи внутрішніми санвузлами. Теплих туалетів на Сумщині немає у більш як 200 школах, і ця проблема перейшла у XXІ століття із XX, а подекуди й із XІX століття. Тож на Сумщині поставили завдання: до 1 вересня збудувати внутрішні санвузли у 60 школах.
Через малокомплектність у новому навчальному році на Сумщині працюватиме на п’ять шкіл менше, ніж у минулому: дві школи уже закрились, а три припинили свою роботу.