Школярі, на старт!

Новий навчальний рік, який сьогодні розпочинається в усіх школах країни, — це справжнє свято. Пересвідчитися у цьому може кожен, поглянувши на дітвору, яка у святковій формі з величезними букетами радісно чимчикує до школи. Це ж так приємно відчути запах нового підручника, розкрити чистий зошит і дуже акуратно на першій сторінці посередині першого рядка написати «1 вересня», а внизу — «Класна робота». Пам’ятаю, у другому класі біля мене сидів двієчник. Одного разу він подивився на запис у зошиті і двозначно запитав: «А вона справді класна?». Ставлення до навчання й роботи, як до відбування покарання, що нині не рідкість, призводить до невтішних наслідків. Дуже б хотілося, щоб позитивний імпульс Дня знань відчувався якнайдовше, щоб діти щоранку йшли до школи, мов уперше. Особливо сильно бажаємо цього 430 тисячам першокласників, які сьогодні уперше сідають за парти!
Проте День знань — свято не лише для учнів. Приміром, для вчителя молодших класів школи №2 смт Калинівка Васильківського району, що на Київщині, Аліни Литвиненко (на знімку) воно точно запам’ятається на все життя. Річ у тім, що новий педагог, яка сьогодні проведе свій перший урок, не так давно закінчила цю саму школу.
Випадки, коли випускники повертаються до своєї альма-матер у статусі вчителя, сьогодні, на жаль, поодинокі. Щоб приклад Аліни Литвиненко став не винятком, а правилом, потрібно піднімати престиж професії вчителя. Адже саме від взаємоповаги між педагогом та учнями залежить успішність навчального процесу. 
Тим паче що потреба у нових талановитих викладачах сьогодні величезна. Так, лише на Київщині кількість учнів цьогоріч зросла на 2300 осіб і становить 169 тисяч школярів.
Підготовка до 1 вересня у школі №2 смт Калинівка.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.