Жителька міста Радивилова Людмила Льовін (на знімку) займається кулінарним карвінгом, тобто мистецтвом фігурного різання з овочів і фруктів. Походить воно зі Сходу. Кажуть: король Таїланду ще в ХІІІ столітті оголосив це мистецтво національним надбанням і зажадав, аби ним оволоділи всі кухарі країни. Наразі карвінгові школи популярні в Китаї, Кореї, Японії, але пальма першості належить Таїланду. Відомі шеф-кухарі виучуються цьому мистецтву не один рік, проводяться міжнародні виставки і змагання. А ось для українки Людмили Льовін воно — улюблене захоплення.

— Фруктові композиції до столу передусім випробувала у знайомих на весіллі, — каже Людмила. — Сподобалося. Далі ризикнула виготовити кумі на весілля два серця, унизані різноманітними фруктами. Гості дивувалися таким фруктовим чудасіям, навіть влаштували фотосесію на фоні цих кулінарних витворів.

Опісля фруктове рукоділля настільки заполонило життя Людмили Льовін, що вона почала створювати власні композиції починаючи від традиційних весільних спарених сердець і завершуючи патріотичними темами, що наразі є дуже актуальними для України.

— Я знаю, що продовольчий карвінг до душі багатьом господиням, — каже Людмила Льовін. — Це схвально. Водночас із власного досвіду хочу зазначити: не забувайте, що головне — якість їжі, а вже потім створення скульптурних «споруд». Відтак, хто керуватиметься таким законом, той і матиме успіх. А ще краще, коли вже при першому спогляданні продукту в споживача тектиме слинка.

Млинів Рівненської області.

Фото автора.