Цілий оздоровчий заклад поставили на вуха діти з асоціальних родин. У гастроентерологічний санаторій Нововоронцовського району Херсонщини для зміцнення здоров’я привезли групу 14-літніх підлітків із сусіднього Каланчацького району. Однак при першому знайомстві співробітники санаторію попросили юних відпочивальників здати привезені з собою мобільні телефони, ножі й викрутки, які теж можуть використовуватися як зброя. Їх склали в маніпуляційному кабінеті й пообіцяли повернути перед від’їздом додому.
Тільки от власники арсеналу образилися на «неповагу» до їхніх тендітних тінейджерських натур і взялися відновлювати справедливість.
Один з них украв у чергової виховательки ключі від кабінету, де зберігалися згадані речі. Уночі дітки пішли «на діло»: відкрили за допомогою цих ключів двері кабінету й забрали ножі з мобільниками. Молодшим хлопцям, які стали ненавмисними свідками цього, пригрозили побоями, якщо ті скажуть хоч слово дорослим. Але щойно історія з нічним проникненням у маніпуляційний кабінет спливла, співробітники санаторію одразу звернулися в міліцію.
Нововоронцовський РВ УМВС уже вніс до Єдиного реєстру досудових розслідувань матеріали за фактом крадіжки (стаття 185 КК України). Коли ж порушники зрозуміли, у яку історію встряли, мобільні телефони одразу знайшлися — їх підкинули у двір санаторію.
У райвідділі пообіцяли спрямувати керівництву закладу подання про необхідність приділяти більше уваги профілактичній роботі з дітьми. Але після профілактики «дітки» з ножами спокійно роз’їдуться по домівках, де зайняті своїми справами й до того ж питущі батьки на них давно махнули рукою. І звіти про поведінку нащадків у санаторії їхні сімейства особливо не турбують.
Треба зазначити, що в інших дитячих санаторіях краю ситуація теж аж ніяк не спокійна. Зміцнити здоров’я за бюджетний рахунок сюди відправляють сиріт і дітвору з бідних родин, яка «виховувалася» на вулиці й найчастіше схильна до дрібних крадіжок, насильства й бродяжництва. Звідси і втечі з таких закладів, і бійки між вихованцями, і відбирання в ровесників уподобаних дрібничок та грошей... А встежити за всіма вихователі не можуть навіть за бажання.
Херсонська область.