Ситуація, яка склалася в суспільстві на тлі бойових дій на сході України, може призвести до психічних і психіатричних розладів. А психіка бійця, який не одержав спеціальної психологічної підготовки, незворотно змінюється, не витримує і дає збій уже через місяць, проведений на фронті. Про це заявила журналістам завідувач кафедри психіатрії факультету післядипломної освіти Дніпропетровської державної медакадемії Людмила Юр’єва.

Військові психологи ввели термін «психологічні втрати». Таке явище фіксують у 70—80 відсотків вояків, які повернулися із зони АТО. У 20—30 відсотках випадків психологічні проблеми потім трансформуються в психіатричні.

— У багатьох наших вояків кардинально помінялася реальність: вони бачили смерть, у них повністю змінилася ієрархія цінностей і потреб, змінилася свідомість, — наголошує експерт. — Ці люди відчувають нестерпну самотність, тому що ті, хто не воював, дуже рідко можуть зрозуміти й прийняти філософію життя бійців.

Фахівці зазначають, що вояки, які повернулися із зони АТО, часто бувають агресивними, у багатьох із них негативне ставлення до всього, що вони бачать. Також спостерігається «синдром вцілілого»: вони відчувають провину перед загиблими побратимами. Всі ці психологічні розлади впливають насамперед на родини бійців.

— Ці пацієнти дуже часто страждають на безсоння, їм сняться жахіття, — додає Людмила Юр’єва. — У деяких з’являються суїцидальні думки, вони не будують довгострокових планів.

Водночас не всі, хто повернувся із зони бойових дій, усвідомлюють, що їм необхідна психологічна допомога. Так, один із пацієнтів, у якого спостерігалися деякі психіатричні розлади, на запитання про причини звертання до лікаря розповів, що злякався сам себе. Він прокинувся вночі від плачу своєї дитини й усе, що відчув до малюка, — це злість і агресію.

А мирному населенню, щоб уникнути психічних і психіатричних розладів, фахівці радять від пасивного споглядання телепрограм, що більш патогенно, переходити до активних дій. Це передусім волонтерська діяльність.

Дніпропетровська область.