ПОСТАНОВА Верховної Ради України

У травні 2013 року виповнюється 100 років з дня народження видатного кримчанина, всесвітньо відомого вченого-астрофізика, дійсного члена Академії наук СРСР, директора Кримської астрофізичної обсерваторії, Віце-президента Міжнародного астрономічного союзу Андрія Борисовича Сєвєрного.
Враховуючи вагомий особистий внесок Андрія Борисовича Сєвєрного в розвиток української та світової астрономічної науки, Верховна Рада України постановляє:
1. Урочисто відзначити на державному рівні 100-річчя з дня народження видатного вченого-астрофізика Андрія Борисовича Сєвєрного.
2. Рекомендувати Кабінету Міністрів України:
у двотижневий термін з дня прийняття цієї Постанови утворити організаційний комітет з підготовки і проведення заходів щодо відзначення 100-річчя з дня народження видатного вченого-астрофізика Андрія Борисовича Сєвєрного;
у двотижневий термін після утворення організаційного комітету розробити і затвердити план заходів щодо відзначення 100-річчя з дня народження Андрія Борисовича Сєвєрного, вирішити питання щодо фінансового та матеріально-технічного забезпечення цих заходів.
3. Рекомендувати Кабінету Міністрів України та Раді міністрів Автономної Республіки Крим:
провести у 2013 році в НДІ «Кримська астрофізична обсерваторія» міжнародну конференцію, присвячену 100-річчю з дня народження всесвітньо відомого вченого-астрофізика Андрія Борисовича Сєвєрного;
перейменувати НДІ «Кримська астрофізична обсерваторія» в науково-дослідний інститут «Кримська астрофізична обсерваторія імені Андрія Борисовича Сєвєрного»;
розглянути можливість надання особливого статусу для Кримської обсерваторії, як об’єкта державного значення;
звернутися до Сімферопольської міської ради та селищної ради смт Научний Бахчисарайського району Автономної Республіки Крим з пропозиціями назвати у місті Сімферополі та смт Научний Бахчисарайського району Автономної Республіки Крим вулиці ім’ям Андрія Борисовича Сєвєрного;
заснувати щорічну премію імені академіка Андрія Борисовича Сєвєрного за видатні досягнення у галузі астрономії та астрофізики;
створити в НДІ «Кримська астрофізична обсерваторія» музей астрономії та будинок-музей академіка Андрія Борисовича Сєвєрного;
перейменувати сонячний телескоп БСТ-1 в БСТ імені Андрія Борисовича Сєвєрного;
забезпечити встановлення на території смт Научний Бахчисарайського району Автономної Республіки Крим пам’ятника (бюста) академіку Андрію Борисовичу Сєвєрному.
4. Рекомендувати Українському державному підприємству поштового зв’язку «Укрпошта» випустити серію поштових марок до 100-річчя з дня народження академіка Андрія Борисовича Сєвєрного.
5. Рекомендувати Національному банку України випустити ювілейну монету до 100-річчя з дня народження академіка Андрія Борисовича Сєвєрного.
6. Рекомендувати Державному комітету телебачення і радіомовлення України організувати тематичні теле- і радіопередачі, присвячені життю і науковій діяльності Андрія Борисовича Сєвєрного, та забезпечити висвітлення в засобах масової інформації заходів, що проводитимуться у зв’язку з відзначенням 100-річчя з дня його народження.
7. Контроль за виконанням цієї Постанови покласти на Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності та Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти.
8. Ця Постанова набирає чинності з моменту її опублікування.
Голова Верховної Ради України В. ЛИТВИН.
м. Київ, 5 липня 2012 року.
№ 5114-VІ.