Чимало сюрпризів з далекого минулого подарувала археологам Державного підприємства «Рівненська старовина» колишня панська садиба Тищенків, що у селі Новомильськ Здолбунівського району. Тут під час розкопок знайдено предмети доби бронзи, пізньоримського часу та періоду 17-19 століть.

— Об’єкти пізньоримської епохи представлені численними уламками кружальної кераміки провінційно-римського типу, орнаментованим пряслом, кістяною гілкою. Виявлено також бронзовий перстень ранньослов’янського періоду, — розповідає керівник експедиції Валерій Самолюк. Окрім того, є мідні монети доби Яна Казимира (монетний майстер Джовані Боратіні впроваджував мідну монету примусово, а якісне срібло вивозив із Польщі), срібні монети Густава Адольфа періоду 30-літньої війни.

Загалом урочище Замчище, де розміщувалася колишня панська садиба, було щедрим до археологів і раніше. Ще у 70-х роках минулого століття тут було знайдено кубок, що відноситься до волино-люблінської культури (мідний вік ІV тис. до н. е.), який зараз знаходиться в одній з експозицій Державного історико-культурного заповідника міста Дубно.

 

Рівне.