Запевнення нинішнього «керівництва» Криму про те, що на території півострова приватні підприємства і бізнес не зазнаватимуть утисків, відтепер можна просто не брати до уваги.

Тільки за один день парламент півострова, який називається зараз «Державною радою Республіки Крим», націоналізував одразу два підприємства, що належать українським власникам. Йдеться про «Кримхліб» і лікувально-оздоровчий комплекс «Айвазовське».

Навколо компанії «Кримхліб» останніми днями йдуть запеклі бої місцевого значення. Бойовики підлеглої кримському керівництву місцевої самооборони намагалися захопити офіс цього стратегічного об’єкта. З цього, щоправда, нічого не вийшло. Тоді кримська Рада міністрів ухвалила рішення щодо націоналізації «Кримхліба», а 12 листопада його було затверджено парламентом.

Із чим пов’язане таке рішення? Доповідаючи про ситуацію на цьому підприємстві, міністр сільського господарства Криму Віталій Поліщук повідомив, що тут створено «вогнище» соціальної напруги і це ставить під загрозу продовольчу безпеку регіону.

Водночас, як повідомили кореспонденту «Голосу України» в кримському Центрі журналістських розслідувань (ЦЖР), «націоналізація по-кримськи» не має нічого спільного з російським законодавством, на яке посилається нинішня влада. Схоже, підприємство, яке має розвинену мережу хлібозаводів, власні можливості реалізації продукції, свідомо підводили до банкрутства. Зокрема, були зібрані підписи під заявою якихось працівників компанії, у якій йшлося про те, що їм не виплачують зарплати.

Інформацію про банкрутство на «Кримхлібі» спростовують і заявляють, що мають достатні фінансові ресурси, які дозволяють повністю забезпечити безперебійну роботу виробництва, а мешканців півострова — продукцією в необхідному обсязі. Йдеться передусім про соціальні сорти хліба для малозабезпечених категорій населення. Крім того, керівництво «Кримхліба» заявило, що інформація про нібито невиплату заробітних плат співробітникам просто не відповідає дійсності. Так, з 1 жовтня нинішнього року зарплату збільшено на понад 20% і вона становить у середньому 17 420 рублів (це десь 6 тисяч гривень).

Крім «хліба», кримським чиновникам захотілося ще й «видовищ». У зв’язку із цим лікувально-оздоровчий комплекс «Айвазовське» і прилеглий до нього парк-пам’ятник у Партеніті на Південному березі Криму також були визнані кримським майном. До того ж сам комплекс належить «Індустріальному союзу Донбасу» і його голові Сергію Таруті. Йдеться, зокрема, про унікальний заповідний парк площею 18 га, для підтримання й розвитку якого було витрачено чимало коштів власників, а самі землі були передані їм в оренду на 49 років ще 2010 року.

У кримському парламенті рішення про націоналізацію комплексу «Айвазовське» вважають політично вивіреним і справедливим. Таку думку висловив «голова Державної ради Республіки Крим» Володимир Константінов. «Ви знаєте, кому він належить. Ми довго намагалися встановити діалог з ним» (Тарутою. — Ред.), — зазначив Константінов. При цьому він заявив, що в парку й оздоровчому комплексі буде нова адміністрація.

Як відомо, «Айвазовське» розташоване біля самого підніжжя гори Аю-Даг (на знімку). Тут росте маслиновий гай, якому не менш як триста років, а також понад шість з половиною тисяч хвойних дерев і 300 екзотичних видів рослин.

Нагадаємо, що на початку вересня в Криму вже «прихватизували» більш як 80 об’єктів «ПриватБанку». 3 жовтня були вилучені всі місцеві архіви цього банку, серед яких кредитні договори, договори застави транспортних засобів і нерухомого майна, анкетні дані позичальників.

Раніше на півострові були «націоналізовані» об’єкти державної власності України: санаторії, пансіонати, будинки відпочинку, що належали різним відомствам, а також такі стратегічні об’єкти як центр далекого космічного зв’язку, науково-дослідні установи, військові частини й багато іншого.

Крим.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ (із архіву «Голосу України»).