Вечірнє засідання 5 липня

Верховна Рада прийняла у другому читанні закон про зайнятість населення. Хоча його зміст викликав багато сумнівів навіть у доповідача — голови Комітету з питань соціальної політики та праці Василя Хари.
Зокрема, він звернув увагу на те, що робоча група, яка доопрацьовувала законопроект, не могла погодитися з чотирма пропозиціями Кабінету Міністрів. На думку доповідача, розділом «Заключні положення» автори документа зачепили ряд законів, які не мають відношення до зайнятості населення. Василь Хара також наголосив на тому, що Кабінет Міністрів не може затверджувати бюджет Фонду соціального страхування, а тим більше користуватися його коштами.
Одначе більшість, попри застереження доповідача про те, що він звернеться до глави держави з пропозицією накласти вето на цей закон, 265 голосами прийняла його у другому читанні.
Потім сесія законом підтримала рішення Президента країни щодо направлення миротворчого контингенту для участі України в Місії ООН зі стабілізації у Демократичній Республіці Конго.
Доповідач, заступник міністра оборони Володимир Можаровський, зазначив, що «Україна як одна з країн — засновниць Організації Об’єднаних Націй — продовжує активну участь у міжнародних миротворчих операціях, зокрема в Центральній Африці». З 1 березня 2012 року 18-й окремий вертолітний загін Місії ООН зі стабілізації в Демократичній Республіці Конго виконує завдання в цій країні. Розгортання та забезпечення підрозділу було організовано та проведено за рахунок ООН. Нині Рада безпеки ООН подовжила дію мандата місії. А тому, наголосив Володимир Можаровський, Секретаріат ООН звернувся до України, щоб продовжити термін перебування українського підрозділу в Демократичній Республіці Конго на період виконання завдань місії.
З пропозицією затвердити рекомендації парламентських слухань «Про стан та перспективу розвитку Воєнної організації та сектора безпеки України» виступив перший заступник голови Комітету з питань національної безпеки і оборони Сергій Гриневецький. На його думку, слухання дали позитивний результат, оскільки вже затверджені у новій редакції стратегія національної безпеки України та воєнна доктрина. «Крім цього, при главі держави створено два комітети, завданням яких є підготовка пропозицій щодо реформування Збройних Сил, оборонно-промислового комплексу та правоохоронних органів», — наголосив Сергій Гриневецький.
Відтак народні обранці затвердили рекомендації парламентських слухань. Потім парламентарії розглянули закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо реєстрації місця проживання та місця перебування фізичних осіб в Україні» з пропозиціями Президента країни.
Доповідач, представник Президента у Верховній Раді Юрій Мірошниченко, у своєму виступі наголосив: глава держави вважає, що деякі норми цього документа порушують Основний Закон країни, конституційні права громадян. З цим погодилися і представники профільного комітету. Отож 266 народних обранців підтримали закон із пропозиціями Президента.
Окрім того, на вечірньому засіданні було прийнято закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань освіти (щодо вдосконалення державної політики в галузі освіти), закон про особливості забезпечення відкритості, прозорості та демократичності виборів народних депутатів 28 жовтня 2012 року, а також низку інших документів.