Перед цим народні депутати не прийняли відставку глави парламенту Володимира Литвина
Парламентська хроніка
Ранкове засідання 6 липня
Перед тим, як внести до порядку денного питання щодо відставки Володимира Литвина, головуючий на засіданні перший заступник глави парламенту Адам Мартинюк надав можливість представникам фракцій висловити свою точку зору.
Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, зокрема, зауважив, що коли людина погоджується зайняти керівну посаду, вона має розуміти, що в її  роботі можуть виникати проблеми під час ухвалення важливих рішень. Тож має зіставляти ухвалення цих рішень у своєму особистому відношенні та у відношенні тієї посади, яку вона обіймає.
«Ми маємо заяву Голови Верховної Ради Володимира Литвина стосовно його незгоди з голосуванням більшості в залі щодо закону про мовну політику у нашій державі. З точка зору людини, ми можемо це прийняти і погодитися. Але, з точки зору керівника, ми з цим погодитися не можемо. Бо, крім особистої позиції, у нього ще є обов’язки керівника, відповідальність за роботу всього парламенту і політичну ситуацію в нашій країні», — наголосив 
О. Єфремов.
Фракція Народної партії не підтримує зміну керівництва Верховної Ради. За словами Катерини Ващук, парламентаризм в Україні переживав різні періоди — критичні й успішні. «Але кожен раз більшість народних депутатів демонструвала свою відданість ідеям державності, парламентаризму, розбудови української держави. Думаю, що і в цей період ми маємо демонструвати таку державницьку позицію. Я, як і наша фракція, сьогодні абсолютно не підтримуємо зміну керівництва Верховної Ради і відставку нашого голови», — наголосила вона.
Єдиний присутній у сесійний залі представник опозиції нунсівець Юрій Кармазін також висловився проти відставки Голови Верховної Ради. Водночас він зауважив, що В. Литвин, як глава парламенту, не повинен підписувати жоден із тих законів, які були ухвалені за кілька останніх днів. «Ці речі мають бути скасовані у тому числі й щодо змін до Регламенту (щодо звільнення та обрання глави парламенту)», — зазначив він.
Передчасним депутати визнали і розгляд заяви про відставку заступника Голови Верховної Ради Миколи Томенка. За словами того ж таки Юрія Кармазіна, у керівництві парламенту обов’язково має бути представник опозиції. «Я вважаю, що легітимність Верховної Ради — нульова, але заступник глави парламенту має залишатися від опозиції, якщо тут взагалі ще визнаються права опозиції», — наголосив він.
Натомість регіонал 
В. Бондик взагалі припустив, що рішення М. Томенка могло бути ухвалено через участь у голодовці. Врешті, за включення до порядку денного заяви М. Томенка проголосувало 257 депутатів. Водночас, як зауважив О. Єфремов, «від Миколи Володимировича самого залежить, якщо він забере свою заяву, — значить немає предмета розгляду. Якщо ні, то ми будемо змушені розглянути її у сесійній залі».
Сесія також розглянула та ухвалила низку законопроектів. Зокрема, закон «Про схвалення рішення Президента України щодо направлення миротворчого контингенту для участі України у транскордонних операціях у рамках міжмісійного співробітництва між Місією ООН у Ліберії та Операцією ООН у Кот-д’Івуарі. Зміни до Закону «Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів» (щодо колісних транспортних засобів). Та зміни до статті 31 Закону «Про відходи» з урахуванням пропозицій Президента України.
Насамкінець Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк поінформував присутніх (участь у засіданні брали також члени Кабінету Міністрів на чолі з Прем’єр-міністром М. Азаровим) про результати роботи десятої сесії шостого скликання. Вона, за словами політика, є особливою, оскільки відбувалася під впливом виборчої кампанії, яка фактично вже стартувала. А. Мартинюк повідомив, що, затверджуючи порядок денний десятої сесії, депутати планували розглянути 833 питання, ще 203 питання були включені додатково протягом сесії. За 40 днів пленарної роботи відбулося 60 ранкових та вечірніх пленарних засідань, у тому числі одне позачергове.
Верховна Рада, зауважив політик, могла працювати й краще, якби дев’ять пленарних засідань не було заблоковано опозиційними фракціями.
Водночас протягом сесії відбулося два парламентських слухання, під час яких йшлося про кризові тенденції освітянської галузі у сільській місцевості та шляхи їх подолання, а також про стан та перспективи розвитку воєнної організації та сектору безпеки України. Проведено п’ять комітетських слухань з актуальних, соціально-економічних та правових питань.
«Нас інколи звинувачують, що Верховна Рада приймає мало законів. На жаль, у нас більше законів, ніж треба. Питання полягає в іншому — як ми дотримуємося їхнього виконання, і як наші комітети контролюють дотримання прийнятих парламентом рішень», — додав головуючий.
А. Мартинюк нагадав, що основною ланкою у законотворчому процесі є комітети. У цьому контексті він нагадав, що нині на опрацюванні в комітетах знаходиться майже 1000 законопроектів. Тож закликав голів забезпечити їх опрацювання і в позасесійний період. Щоб після відкриття наступної сесії депутати мали над чим працювати.
Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк закрив 10 сесію Верховної Ради шостого скликання. Чергова, 11 сесія розпочне свою роботу 4 вересня 2012 року.
Р.S. Верховна Рада може провести позачергову сесію 31 липня. Про це під час брифінгу повідомив голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Адам МАРТИНЮК.
Тамара Єгоренко, Станіслав Березкін, Володимир Толстенко, Ігор Савченко.
Віктор Сінченко, Василь Черній, Станіслав Довгий, Валерій Баранов.
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.