Засідання 4 липня
Схвалені в цілому як закон зміни до розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (щодо реалізації проекту з будівництва інфраструктурних об’єктів Київського регіону) мають сприяти ефективній реалізації національного проекту «Повітряний експрес». Ним передбачене створення залізничного пасажирського сполучення Київ — міжнародний аеропорт «Бориспіль» та будівництво інших інфраструктурних об’єктів Київського регіону. Проект здійснюватимуться за рахунок кредитних коштів, наданих Китаєм під державні гарантії уряду України.
У цілому парламентарії також ухвалили зміни до деяких законодавчих актів України з питань соціального захисту військовослужбовців, виплати одноразової грошової допомоги в разі їхньої загибелі (смерті), встановлення їм інвалідності чи часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності. А також зміни до деяких законодавчих актів щодо участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції.
Суть законопроекту про внесення зміни до статті 16 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (щодо права власності), підтриманого в першому читанні, доповів заступник голови Комітету з питань економічної політики Юрій Воропаєв. Якщо людина купує нерухомість — одночасно земельну ділянку та будівлю на ній в одного продавця, то на реєстрацію не потрібно подавати два окремі пакети документів. Це можна буде зробити за однією заявою, зауважив він.
Крім того, сесія розглянула та ухвалила в першому читанні низку законопроектів, пов’язаних зі змінами до державного бюджету-2012. Зокрема, депутати підтримали збільшення видатків для Генеральної прокуратури на 174 мільйони гривень. Ці кошти будуть спрямовані на оплату праці та технічне забезпечення. Парламент також дозволив уряду здійснити державні запозичення на реалізацію Меморандуму про взаєморозуміння щодо співробітництва в галузі пріоритетних проектів у сільському господарстві понад встановлені законодавством обсяги. За ці кошти має закуповуватися насіння сільськогосподарських культур та інших товарів, які виробляються як в Україні, так і за кордоном. Водночас на один мільйон гривень були збільшені видатки, передбачені Міністерству юстиції. Частина цих коштів піде на зарплату, решта — на заходи із проведення правової реформи. Всі законопроекти, пов’язані зі змінами до держбюджету, за рішенням сесії Комітет з питань бюджету під час підготовки до другого читання має об’єднати в один.
Уточнення
У попередньому номері газети в парламентській хроніці замість «засідання 7 липня» треба читати «засідання 4 липня».