Парламентська хроніка
Ранкове засідання 5 липня
236 народних депутатів підтримали постанову Верховної Ради про направлення до Конституційного Суду проекту закону «Про внесення змін до Конституції України».
Як зазначив доповідач — народний депутат, представник Президента у Верховній Раді Юрій Мірошниченко, законопроект визначає гарантії недоторканності для окремих посадових осіб. Він враховує висновки Конституційного Суду від 1 квітня 2010 року.
За його словами, оскільки Конституційний Суд визнав, що статті 157 і 158 Основного Закону країни чітко визначають недоторканність Президента і суддів, то про них у законопроекті не йдеться. А лише уточнюється, що стосовно народних обранців можуть порушуватися кримінальні справи, проводитися слідчі дії, але позбавити їх волі можна буде лише після винесення вироку. Водночас зберігаються гарантії для політичної діяльності, в тому числі, на критику влади.
Однак думки виступаючих розділилися. Навіть не всі представники правлячої більшості поділяли оптимізм доповідача.
Хоча заступник керівника фракції Партії регіонів Михайло Чечетов не приховував емоцій. «Ми змусимо народних депутатів опуститися з неба на грішну землю і походити по ній ніжками», — наголосив він. І додав: «Ми змусимо сесійний зал проголосувати за зняття недоторканності з депутатів».
Натомість представник депутатської групи «Реформи заради майбутнього» Володимир Каплієнко наголосив, що група за цей законопроект не голосуватиме. На його думку, законопроект суттєво впливає і звужує можливості народних обранців виконувати свої обов’язки. Зокрема, він навів як приклад, що йому довелося понад 3,5 тисячі разів звертатися у різні інстанції із запитами. 40 відсотків звернень стосувалося неправомірних дій суддів. Якщо ж недоторканність у суддів буде збережено, а народні обранці натомість її втратять, то представники Феміди, на яких і так чимало надходить зараз нарікань, у кращому випадку ігноруватимуть звернення депутатів. А в гіршому, підкреслив В. Каплієнко, можуть порушувати проти народного депутата кримінальну справу за втручання у їхні дії. Подібну думку висловив і народний депутат від Партії регіонів Володимир Ландік.
Народні обранці Олег Зарубінський (фракція Народної партії) і Катерина Самойлик (фракція Комуністичної партії України) підтримали доповідача. Відтак сесія прийняла рішення спрямувати законопроект до Конституційного Суду.
Потім народні депутати вирішили підтримати соціальні ініціативи Президента. Зокрема, 266 голосами вони підтримали закон, який дозволить здешевити іпотечні кредити для громадян.
Народні депутати прийняли низку інших законів, а також затвердили суддів, обраних безстроково на різні посади.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Інші фото з цієї події  шукайте в фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.
В’ячеслав Богуслаєв, Григорій Смітюх, Станіслав Довгий, Олександр Кузьмук, Анатолій Кінах.