Рішення Голови депутати сприйняли неоднозначно
Парламентська хроніка
Засідання 4 липня
Пленарне засідання розпочалося із запізненням. Щойно відкривши його, Голова Верховної Ради Володимир Литвин зробив заяву. «У вівторок на 14.30 мене запросили на нараду до Президента. Ці заходи закінчилися близько 20-ї години. Водночас, як сказав один народний депутат, «ми розвели їх, як кошенят». «Розвели» насамперед мене, але, за великим рахунком, «розвели» Україну, «розвели» народ. Думаю, ці плоди ми ще пожинатимемо. За таких обставин я прошу розглянути питання і прийняти рішення про мою відставку», — сказав В. Литвин. Він попросив включити це питання до порядку денного і розглянути його в четвер. Після цих слів В. Литвин залишив сесійну залу.
Емоційну заяву глави парламенту присутні депутати сприйняли неоднозначно. До речі, фракції «БЮТ-«Батьківщина» та «НУ—НС» участі у засіданні не брали (відповідне рішення було ухвалено напередодні на засіданні об’єднаної опозиції). Власне, комуніст Сергій Гордієнко (КПУ), обурившись словами глави парламенту на адресу Адама Мартинюка, запропонував визначатися з цього питання. У свою чергу лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов зауважив: «Ми протягом багатьох років, записавши у програму один постулат, послідовно домагалися його реалізації. Ми пройшли все, що мали пройти за Регламентом, і більшістю голосів проголосували за дане рішення. Тобто працювали, як працює нормальний парламент. Що стосується швидких рішень, які можуть бути неправильно ухвалені сьогодні, то нам треба заспокоїтися, зважити ситуацію, обговорити». Депутат запропонував оголосити перерву і вже потім ухвалювати якісь рішення.
А заступник голови групи «Реформи заради майбутнього» Володимир Каплієнко визнав: справді, відбулася екстраординарна подія, коли приймався закон «без картинки». «Є доля правди в словах Володимира Литвина. І не треба закривати свої очі і повертатися праворуч чи ліворуч. Так, справді, нам, можливо, треба трохи схаменутися і не підтримувати відставку В. Литвина, давши йому можливість працювати далі», — наголосив він.
Під час оголошеної на вимогу двох фракцій — Народної партії та Партії регіонів — 30-хвилинної перерви регіоналу Василю Чуднову стало зле. Із сесійної зали його винесли на ношах.
Після перерви Олександр Єфремов зауважив: оскільки середа — день опозиції, а вона — відсутня, то варто повернутися до розгляду питань порядку денного вівторка. Для цього, щоправда, потрібен час, щоб секретаріат міг підготувати відповідні документи. Тож депутат запропонував оголосити перерву до 12.30 (під час неї відбулася нарада у Президента). А парламентські слухання щодо української книги, які мали відбутися о 15-й годині, сесія вирішила перенести. Дату їх проведення визначать пізніше.
Проте, на думку позафракційного Тараса Чорновола, «не варто ламати комедію». «Усім і так зрозуміло, що Верховна Рада, як орган, що приймає рішення, більше не існує. Голова та його заступник визнали це своїми заявами, — наголосив він. — Візьміть список законопроектів, які ви планували прийняти ще у цьому скликанні, — проголосуйте пакетом, все одно так само голосується все інше, і закривайте сьогодні сесію».
Після перерви та емоційних виступів народних депутатів сесія за скороченою процедурою ухвалила низку ратифікаційних законів. Зокрема, Угоду між Кабінетом Міністрів України та урядом Монголії про співробітництво у галузі попередження надзвичайних ситуацій та ліквідації їх наслідків та Протокол між Кабінетом Міністрів України та урядом Республіки Таджикистан про внесення змін до Угоди між Кабінетом Міністрів України та урядом Республіки Таджикистан про співробітництво в галузі технічного захисту інформації. У другому читанні та в цілому сесія також підтримала зміни до Основ законодавства України про охорону здоров’я щодо встановлення обмежень під час провадження керівниками та працівниками лікувально-профілактичних і фармацевтичних (аптечних) закладів професійної діяльності.
Головуючий на засіданні Адам Мартинюк повідомив, що на зустрічі з Президентом глава держави не виключив варіант дострокових парламентських виборів, якщо становище у парламенті не буде врегульовано. Нині, зауважив він, тривають консультації, щоб знайти вихід зі ситуації, що склалася, в тому числі й щодо заяв про відставку. У зв’язку з цим Перший заступник Голови Верховної Ради запропонував плідно попрацювати і продовжити роботу сесії до завершення розгляду усіх питань — орієнтовно до 17 години. За відповідне рішення проголосували 255 народних депутатів.
Натомість депутати спочатку включили до порядку денного, а згодом і розглянули проект закону про зміни до Регламенту Верховної Ради України (щодо обрання, призначення та відкликання посадових осіб Верховної Ради України). Законопроект Владислава Забарського (ПР) про зміну порядку обрання Голови Верховної Ради України та відкликання його з посади встановлює, що відповідні рішення приймаються відкритим поіменним голосуванням більшістю народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради. Цей законопроект підтримали 255 народних депутатів.
Із днем народження цього дня вітали Сергія Терещука та Олександра Шепелева.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Інші фото з цієї події  шукайте в фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.
Євген Волинець, Валерій Бевз, Олексій Бабурін, Сергій Гордієнко.
У центрі Віталій Журавський, Сергій Ківалов.