Парламентська хроніка
Ранкове засідання 3 липня
У депутатському корпусі чергові «міграції» — Віктор Матчук, обраний від блоку «Наша Україна — Народна самооборона», заявив про складання депутатських повноважень у зв’язку з припиненням 2 липня членства у «Нашій Україні». «Вважаю неможливим своє подальше перебування у Верховній Раді», — сказав В. Матчук. За припинення повноважень депутата у зв’язку з його особистою заявою проголосували 298 депутатів. Зі складу фракції «НУ—НС» також вийшли ще двоє народних депутатів — Сергій Василенко та Сергій Харовський. Вони перейшли до фракції Партії регіонів. 5 червня їх було виключено зі складу фракції «НУ—НС» за підтримку в першому читанні законопроекту про основи державної мовної політики. 
Як стало відомо, після складання депутатських повноважень В. Матчуком до парламенту має пройти... брат Юрія Луценка Сергій — він зареєстрований у списку «НУ—НС» під 85-м номером, який є наступним прохідним. Поповнення й у лавах «БЮТ- «Батьківщини» — до складу фракції повернувся депутат Руслан Богдан, котрого взимку 2011 року було виключено з фракції БЮТ за голосування за внесення змін до Конституції щодо проведення виборів народних депутатів України та місцевих виборів.
Після оголошення заяв від депутатських фракцій, Верховна Рада голосувала за включення до порядку денного сесії низки законопроектів. Зокрема, депутати внесли до порядку денного проект закону про особливості забезпечення відкритості, прозорості та демократичності виборів народних депутатів 28 жовтня 2012 року, ініційований депутатом-регіоналом Владиславом Забарським. Ним пропонується, щоб під час наступних парламентських перегонів виборчі дільниці було обладнано веб-камерами для спостереження. Це коштуватиме держбюджету 993 мільйони гривень, купувати камери пропонується без тендера. Кожну виборчу дільницю пропонується обладнати не менш як двома веб-камерами. «За» законопроект проголосували 255 народних депутатів з парламентської більшості. Представники опозиції, зокрема Олег Ляшко, переконували, що на місцях, особливо в селах, куди не доберуться спостерігачі за виборами, представники влади можуть використовувати веб-камери для залякування громадян — мовляв, не проголосуваєш «як треба», ми все побачимо, зафіксуємо і будуть проблеми. Окрім того, критики законопроекту звертали увагу на дорожнечу таких новацій. Однак, за задумом автора закопроекту, знайти потрібну суму можна буде за рахунок податку на додану вартість із ввезених на територію України товарів (350 млн. грн.) і ввізного мита — 643,6 млн. грн. Відповідно до законопроекту, веб-камери повинні розташовуватися так, щоб не порушувати таємницю волевиявлення виборців і забезпечити умови для вільного волевиявлення, одночасно забезпечуючи контроль громадськості за дотриманням процедури голосування та підрахунком виборчих бюлетенів.
Трансляція відеозображення з приміщення для голосування здійснюватиметься на відповідному сайті в мережі Інтернет. А матеріали відеоспостереження зберігатимуться протягом одного року з дня офіційного опублікування результатів виборів депутатів, після чого їх буде знищено в установленому ЦВК порядку.
Народні обранці також включили додатково до порядку денного сесії два урядові проекти змін до закону «Про державний бюджет України на 2012 рік» — щодо видатків на забезпечення діяльності Генеральної прокуратури і щодо державних запозичень, та два депутатські законопроекти — щодо видатків Центральної виборчої комісії та щодо зміни назви бюджетної програми та перерозподілу асигнувань загального фонду держбюджету, передбачених Міністерству юстиції.
До порядку денного також включено урядовий законопроект про внесення зміни до статті 16 Закону «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (щодо права власності), який передбачає значно спростити та скоротити у термінах процедуру оформлення прав власності на будинки, квартири та земельну ділянку. Якщо нині у разі переходу власності від однієї людини до іншої треба окремо оформляти права власності на будинок, квартиру та землю, то в запропонованому законопроекті передбачається встановити, що у разі виникнення, переходу або припинення права власності на житловий будинок, будівлю або споруду з одночасним виникненням, переходом або припиненням речових прав на земельну ділянку, на якій вони розташовані, подається одна заява про державну реєстрацію прав та їх обтяжень на такі об’єкти. Водночас при обговоренні народні обранці вказували на те, що навіть гарний закон не захистить рядових громадян від свавілля чиновників. Нині за законом оформлення права власності на земельну ділянку має відбуватися упродовж місяця, однак тисячі людей скаржаться депутатам, що роками не можуть оформити чи передати у спадок свою земельну ділянку.
***
На початку вечірнього засідання головуючий запропонував включити до порядку денного законопроект про засади державної мовної політики. Після того, як цю пропозицію було підтримано, 248 народних депутатів проголосували за ухвалення «мовного» законопроекту в другому читанні та в цілому.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.
Олександр Рябека, Юрій Прокопчук, Володимир Лемза, Костянтин Бондарєв.
Артем Пшонка, Ярослав Сухий.