На батьківщині великого Кобзаря, в селі Керелівка-Шевченкове, що на Черкащині, національний заслужений академічний український народний хор імені Григорія Верьовки під орудою народного артиста України, Героя України Анатолія Авдієвського дав у сільському клубі та на обійсті батьківської хати українського Пророка концерт (на знімку). Виступ уславленого колективу разом із легендою української сцени Героєм України Дмитром Гнатюком організував міжнародний благодійний Фонд національної пам’яті України в рамках підготовки до відзначення у 2014 році 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка.

 

Хлібом-сіллю і квітами зустріли земляки Кобзаря знаних гостей із Києва. У новому, світлому приміщенні Шевченківської загальноосвітньої школи президент Фонду академік Ігор Юхновський та голова наглядової ради Фонду академік Сергій Комісаренко провели виїзне засідання міжнародної благодійної організації. У роботі його взяли участь народні депутати України нинішнього та минулих скликань Сергій Терещук, Зіновій Шкітяк, Валерій Асадчев, Олександр Пухкал, представники місцевої влади.

— Створення єдиної всеоб’єднуючої історичної пам’яті України, — наголосив, відкриваючи захід, Ігор Юхновський, — це головне завдання і Українського інституту національної пам’яті, і нашого Фонду. Пам’яті, що консолідувала б наш народ в єдину політичну націю.

Україна переживатиме періоди різного керівництва, але історична пам’ять, а згодом її національна пам’ять має бути надійною основою, канвою в діяльності громадянського суспільства і влади держави.

— За три роки існування, — доповів виконавчий директор Фонду Борис Пономаренко, — нам удалося здійснити низку проектів, спрямованих на підтримку українських демократичних інституцій, історико-меморіальних комплексів, мистецьких колективів. Зокрема, з великим успіхом третій рік поспіль відбувається всеукраїнський конкурс молодих істориків «Врятувати від забуття». У творчому змаганні беруть участь кілька сотень науковців нового покоління. Ми пишаємося, що завдяки Фонду вдалося відкрити пам’ятний знак у селі Виграєві Корсунь-Шевченківського району, де відбулася одна з наймасштабніших битв Богдана Хмельницького в національно-визвольній війні. Фонд надав також матеріальну підтримку Луганському обласному музично-драматичному театру. Сьогодні ми привезли сертифікат на фінансову допомогу національному історико-культурному заповіднику «Батьківщина Тараса Шевченка». Одне слово, Фонд працює, розширює коло своїх прихильників, добродійників, меценатів, котрі щиро вболівають за збереження історії, духовності, національної пам’яті.

Після завершення роботи виїзного засідання, всі його учасники перейшли до сільського Будинку культури. Концерт, який відбувся у переповненій глядацькій залі, пройшов на одному піднесеному подиху слухачів та артистів.

— Українська пісня — це наша молитва, — звернувся до зали Ігор Юхновський. — Із щирої молитви Творцеві ми розпочинаємо роботу з підготовки до відзначення 200-ї річниці від дня народження «апостола правди і любові».

Гості з Києва, жителі Шевченкового, хористи, на чолі з Анатолієм Авдієвським, урочистою ходою пройшли головною вулицею села. З душевним трепетом і хвилюванням ступили на подвір’я садиби батьків Тараса Шевченка. Тихо стали під зелене шатро саду, де похована жінка, котра дала Україні і світові генія.

Уперше хор імені Григорія Верьовки в повному склад співав для Тарасової матері... Старенькі шевченківці, котрі також прийшли вклонитися святій могилі, не стримували сліз. Кожного проймали світлий сум, щем, благоговіння перед пам’яттю великого сина українського народу та його матері.

Українська духовна пісня линула над головами людей, над яблунями, тополями, сягала неба. А там, десь угорі, в гіллі Шевченкового саду, невтомно вторив хористам дзвінкоголосий соловейко.

Може, то душа матері почула пісні й відгукнулась до нас...

До речі

 

Черкаський хор в ООН

У штаб-квартирі ООН, у Нью-Йорку, в рамках розширення міжнародного партнерства, відбулася презентація Черкаської області, в якій узяли участь голова ОДА Сергій Тулуб, підприємці, діячі культури та образотворчого мистецтва.

На завершення представлення Шевченкового краю перед дипломатами та працівниками Секретаріату ООН виступив Черкаський академічний заслужений український народний хор.

Черкащани продемонстрували також своє пісенне мистецтво на російськомовному фестивалі США «Наше наследие».