Парламентська хроніка
Ранкове засідання 22 червня
Народні депутати заслухали доповідь міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолія Близнюка про стан справ у ЖКГ. Їх, зокрема, цікавило, чи відповідають вітчизняні стандарти якості питної води світовим стандартам? За словами А. Близнюка, державні санітарні норми, які набули чинності у 2010 році, розроблені на основі європейських і світових вимог. 
Проте деякі їх пункти почнуть працювати лише з 2013 року, оскільки водозабори не забезпечені відповідним лабораторним обладнанням.
Міністр також повідомив, що у рамках програми «Питна вода України» передбачено поступове забезпечення лабораторій необхідним обладнанням, починаючи з регіонів зі складною ситуацією якості води, якими є східні регіони.
«Кошти буде спрямовано на модернізацію централізованого водовідведення, провадження новітніх технологій очистки стічних вод», — зауважив А. Близнюк (на знімку). У цьому контексті міністр зазначив, що нині напрацьовується нова система відповідальності за забруднення водойм. «Насамперед потрібен жорсткий екологічний контроль, високі штрафи. Їхні розміри повинні давати державі можливість проводити очистку та реабілітацію поверхневих водойм та водних джерел. Екологічні штрафи повинні бути справді високими, але контроль — основа цієї діяльності. Як свідчить міжнародний досвід, інших способів впливу на забруднювачів немає», — сказав він.
Далі бютівець Андрій Шкіль, звертаючись до міністра юстиції Олександра Лавриновича, зазначив, що 24 травня його міністерство підписало договір з американською юридичною компанією «Skadden», яка досліджуватиме матеріали судового процесу екс-прем’єра Ю. Тимошенко. Парламентарій поцікавився, чи було проведено тендер на надання цих послуг, як того вимагає закон. За словами О. Лавриновича, вартість послуг, що надаватиме компанія, становить менш як 100 тисяч гривень, отож тендер, відповідно до законодавства, не потрібен. «Звіт цієї компанії буде використаний Міністерством юстиції при підготовці позиції Кабміну під час розгляду відповідної справи в Європейському суді з прав людини», — додав він. Щоправда, опозиція піддала сумніву озвучену вартість послуг. «Дивно, що американська компанія погодилася працювати за 12 тисяч доларів, бо їй тільки квитки в Україну дорожче обійдуться», — наголосив Сергій Соболєв.
До речі, бютівці цього дня були вбрані у чорні футболки з надписом: «Батьківщина понад усе!». На своїх робочих місцях депутати розмістили банер із зображенням екс-прем’єра.
Перейшовши до розгляду питань порядку денного, в цілому як закон було ухвалено зміни до деяких законодавчих актів щодо плати за приєднання до мереж суб’єктів природних монополій. А також у першому читанні зміни до Закону «Про Державний бюджет України на 2012 рік» (щодо додаткових видатків у сфері безпеки держави). Як повідомив автор законопроекту Юрій Каракай, станом на перше квітня поточного року фактична укомплектованість підрозділів Служби зовнішньої розвідки становила 79,3 відсотка від затвердженої законом (4350 осіб) кількості. У зв’язку з цим пропонується збільшити видатки для Служби зовнішньої розвідки на суму 47 млн. гривень.
Під час обговорення цього питання заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко зауважив, що на ці кошти планується створити територіальні підрозділи так званої служби внутрішньої розвідки, яка слідкуватиме за опозицією під час виборчої кампанії. На його думку, урядові законопроекти не повинні вноситися від імені депутатів. «Треба, щоб керівник служби розвідки був тут, керівники уряду на комітеті інформували: чому такі прорахунки при формуванні бюджету, куди йдуть гроші, як їх розподілятимуть. Тому ми вимагаємо без розгляду цього питання на комітеті законопроект не голосувати», — сказав він.
У першому читанні ухвалено й проект закону «Про реалізацію соціальних ініціатив Президента України щодо здешевлення вартості іпотечних кредитів».
На початку засідання народні депутати вшанували хвилиною мовчання пам’ять жертв війни в Україні.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.