Національний університет «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого» з року в рік посідає найвищі місця у різних вузівських рейтингах. За результатами нещодавно опублікованого одного із найпрестижніших академічних рейтингів вітчизняних університетів «Топ-200 Україна» іменитий харківський вуз знову перший серед юридичних вищих навчальних закладів України.
Академічний рейтинг ЮНЕСКО «Топ-200 Україна» формується на основі загального показника діяльності вузу за такими критеріями, як експертне оцінювання представниками ринку праці діяльності навчального закладу та його академічна репутація, якість науково-педагогічного потенціалу, якість навчання, міжнародне визнання, присутність у глобальному інформаційному просторі тощо.
Про один із основних критеріїв оцінювання здобутків навчального закладу, про організацію, стан та основні результати науково-дослідницької роботи у найавторитетнішому юридичному університеті України нашому кореспонденту розповів проректор з наукової роботи НУ «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого» доктор юридичних наук, професор Анатолій ГЕТЬМАН (на знімку).
— Анатолію Павловичу, з чого складається науково-дослідницька робота вузу?
— В університеті ведуться широкі наукові дослідження з фундаментальних і прикладних проблем правознавства за 17 цільовими комплексними програмами. Працюють Науково-дослідний інститут правознавства та Науково-дослідний сектор, які ведуть розробку наукових програм і за кошти держбюджету, і на договірній основі. Щороку проводиться понад 40 наукових заходів, які спрямовані на активізацію наукових пошуків, оприлюднення дослідницьких доробок учених. Останнім часом майже щомісяця проводяться конференції, які ініціюються кафедрами університету, що свідчить про високу наукову активність наших викладачів.
У вузі в мультимовному режимі (українська, російська, англійська, німецька і ще 46 мов) працює сайт (www. nauka. jur-academy. kharkov. ua), який висвітлює науково-дослідницьку діяльність у вузі. За останній рік сторінку відвідало понад 120 тисяч користувачів, тобто щодня інформацією користується близько 300 осіб.
— Розкажіть, будь ласка, про законотворчу роботу та вплив наукових досліджень на правозастосування.
— Вчені університету постійно беруть активну участь у законотворчій діяльності. За дорученням Верховної Ради України, її комітетів та Міністерства юстиції України наші науковці за минулий академічний рік долучалися до розробки, доопрацювання й рецензування проектів окремих законів. Усього було опрацьовано 40 законопроектів, серед них: «Про адвокатуру і адвокатську діяльність», «Про виконавче провадження», «Про вищу освіту», «Про гарантії держави щодо виконання рішень суду», «Про державну підтримку книговидавничої справи в Україні», «Про державну службу», «Про доктрину національної безпеки в Україні», «Про контррозвідувальний режим в Україні», «Про нормативно-правові акти», «Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю», «Про ринок землі», «Про управлінські послуги» та інші.
Університет здійснює співробітництво з окремими міністерствами й відомствами у сфері нормотворчої діяльності шляхом надання допомоги в підготовці проектів нормативних актів, проведення експертиз підготовлених проектів, наукових консультацій з відповідних законопроектів; підтримує тісний зв’язок із органами місцевої виконавчої влади та місцевого самоврядування низки регіонів України, надає наукові консультації та експертні висновки щодо підготовлених ними правових документів.
Учені нашого вузу постійно співпрацюють з органами державної влади й управління з різних питань правозастосування. Було вивчено й відрецензовано 52 експертні висновки на запити Конституційного Суду України, Верховного Суду України, Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ та Вищого Господарського Суду України, проведено 32 узагальнення судової і слідчої практики, на підставі яких підготовлено доповідні записки та звіти.
— Зазвичай результатами науково-дослідницьких робіт є наявність наукових публікацій. Як із цим в університеті?
— Необхідно зазначити, що за минулий рік видано 2028 найменувань наукової, навчальної, науково-практичної й науково-популярної літератури загальним обсягом 3043 друк. арк. Серед них — 62 монографії, 1136 наукових статей, з них понад 87 — за кордоном.
В університеті виходять декілька власних фахових збірників наукових статей: «Проблеми законності», «Вісник Національного університету «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого». Серії філософія, філософія права, політологія, соціологія, економічна теорія та право, криміналіст першодрукований та електронне видання «Теорія і практика правознавства».
Викладачі університету плідно співпрацюють з редакційними колегіями інших журналів та наукових збірників, виконуючи роботу і наукових редакторів, і членів редакційних колегій. Це такі видання, як «Право України», «Практика Європейського суду з прав людини. Рішення. Коментарі», «Вісник Конституційного Суду України», «Вісник Вищого адміністративного суду України», «Вісник Академії правових наук України», «Державне будівництво та місцеве самоврядування», «Питання боротьби зі злочинністю», «Адвокат», «Актуальні питання інноваційного розвитку», «Актуальні питання цивільного та господарського права», «Актуальні проблеми державного управління», «Актуальні проблеми розвитку українського суспільства», «Вісник Академії прокуратури України», «Воронежские криминалистические чтения», «Екологічний вісник України», «Експерт-криміналіст», «Земельне право України: теорія і практика», «Інтелектуальний капітал», «Мала енциклопедія нотаріуса», «Наука і правоохорона», «Національна безпека України», «Приватне право і підприємництво», «Проблеми філософії права», «Слідча практика України», «Суспільство. Держава. Право», «Теорія та практика судової експертизи і криміналістики», «Україна юридична», «Часопис цивільного і кримінального судочинства», «Щорічник українського права», «Юрист України» та ін. Даруйте за чималий перелік, але це яскраве відображення активної, багатогранної діяльності наших учених.
— В яких конференціях, семінарах брали участь вчені вузу?
— Університетом разом з іншими установами торік було проведено 36 наукових, науково-практичних конференцій та круглих столів, у тому числі п’ять для молодих учених. Серед них заслуговують особливої уваги міжнародні науково-практичні конференції: «Актуальні проблеми цивільного, житлового та сімейного законодавства», присвячена пам’яті В. Маслова; «Захист демократичних цінностей і дотримання прав людини в діяльності спецслужб» за участю представників Верховної Ради України, СБУ, Офісу зв’язку НАТО в Україні та ОБСЄ; «Стратегія реформ і пошук політичного балансу в Україні»; «Актуальні проблеми регулювання відносин у сфері праці і соціального забезпечення»; «10 років чинності Кримінального кодексу України: проблеми застосування, удосконалення та подальшої гармонізації із законодавством європейських країн»; всеукраїнські науково-практичні конференції: «Конституція України — основа розбудови правової демократичної соціальної держави та формування правової системи»; «Публічна влада в Україні та конституційно-правовий механізм її реалізації»; «Шляхи формування інноваційної системи та удосконалення інноваційного законодавства» тощо.
У рамках нещодавнього Всеукраїнського фестивалю науки в університеті відбулися міжнародні науково-практичні конференції, круглі столи, студентські наукові конференції та інші заходи.
Учені нашого вузу брали активну участь у різних наукових заходах міжнародного рівня, присвячених актуальним проблемам правознавства, які проводилися за межами України. За результатами цієї роботи опубліковано 692 найменування тез доповідей і наукових повідомлень.
— Як в університеті здійснюється підготовка наукових кадрів?
— Підготовці наукових кадрів приділяється постійна увага. На сьогодні в аспірантурі навчаються 98 аспірантів (57 особи — за державним замовленням, 40 — на підставі контракту). У 2011—2012 навчальному році було захищено вісім докторських дисертацій, три з яких — достроково.
Загалом цього року в чотирьох спеціалізованих вчених радах університету було захищено 13 докторських та 50 кандидатських дисертацій, на кафедрах університету виконано 12 докторських та 48 кандидатських дисертацій. Вчене звання «професор» було присвоєно чотирьом, «доцент» — 28 науковцям.
— Анатолію Павловичу, розкажіть про організацію наукової роботи молодих учених.
— В університеті функціонує рада молодих учених. У цьому навчальному році було проведено п’ять наукових заходів для молодих вчених. Так, окрім традиційної щорічної конференції молодих учених та здобувачів «Юридична осінь», в університеті вже вчетверте поспіль за ініціативи кафедри конституційного права України проведено міжнародну наукову конференцію «Демократія у країнах Східної Європи: конституційно-правовий вимір (Тодиківські читання), присвячену пам’яті видатного науковця — академіка Ю. Тодики, та втретє проведено засідання круглого столу англійською мовою «Іноземна мова і сучасні тенденції юридичної науки очима молодих учених», ІІІ міжнародну конференцію «Логіка і право». Ці заходи з кожним роком набирають обертів, а кількість учасників свідчить про їх актуальність та перспективність. За результатами роботи всіх конференцій видано збірники тез доповідей і наукових повідомлень.
— А з чого складається науково-дослідницька робота студентів?
— Якщо раніше велась активна робота із залучення до науково-дослідницької роботи студентства, то в останні роки спостерігається велика самоактивізація цього напрямку. У студентських наукових гуртках і проблемних групах плідно працюють понад 4 тисяч студентів усіх форм навчання. Науковим товариством, інститутами, факультетами та кафедрами вузу в 2011 році було проведено 17 наукових конференцій. Усього студентами університету опубліковано понад 2,5 тисячі тез доповідей та наукових повідомлень.
Кілька тижнів тому підбито підсумки Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з правознавства. Студентів нашого вузу було нагороджено 10 дипломами І ступеня (з 12), 11 дипломами ІІ ступеня (з 21), 6 дипломами ІІІ ступеня (з 16).
— Ваш університеті має статус науково-дослідницького. Які перспективи розвитку науки у зв’язку з цим?
— Надання статусу дослідницького закладу дає змогу розширити можливості провадження фундаментальних та прикладних досліджень у нашому вузі. Такі перетворення стосуються і структурних, і функціональних змін у науково-дослідній роботі. Утворення Науково-дослідного інституту правознавства в складі університету, збільшення обсягу наукової роботи викладачів у загальному обсязі навантаження, залучення студентів у професійну наукову діяльність мають стати першими кроками реалізації таких змін. Взаємодія з Національною академією правових наук України та її науково-дослідницькими установами має перетворити Національний університет «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого» на центр наукових досліджень України, координатора всіх наукових розробок з правознавства, що мають місце в регіонах країни.
Надання відповідного статусу в перспективі надасть можливість вузові самостійно провадити кадрову політику, в тому числі щодо атестації науково-педагогічних кадрів, розширити фінансування стажування науково-педагогічних працівників, а також талановитих студентів у провідних університетах інших країн.
Проте головним, що вбачається із наданням відповідного статусу, є створення високоякісного, інноваційного наукового продукту. Університет виступатиме головним ініціатором наукових досліджень за всіма напрямками розвитку держави, суспільства та права, що є актуальними для сьогодення розвитку держави й матимуть значення в майбутньому. Розробка законопроектів, програм розвитку, аналіз і узагальнення практики застосування чинного законодавства, що ґрунтуватимуться на науковій базі, є важливою та необхідною умовою становлення правової держави й громадянського суспільства, яку працівники університету зможуть забезпечити на високому рівні.
Публікацію підготував Микола КОСИЙ.
Харків.