За рівнем публічності Тернопільська міська рада посіла 18-те місце серед 24 обласних центрів України. Зокрема, індекс публічності міського голови Сергія Надала становить 48 відсотків і є низьким. Його рейтинг упав через відсутність практики звіту перед територіальною громадою міста на відкритій зустрічі, невисокий рівень взаємодії з громадськістю, залучення городян до участі в управлінні місцевими справами тощо. Публічність виконавчої влади дещо вища — 50 відсотків, а депутатів ради — лише 42. Зокрема, відсутня інформація про майновий стан депутатів, вони досі не прозвітували про свою роботу і виконання доручень виборців у 2013 році, хоч усе це передбачено статутом територіальної громади міста. Загалом індекс публічності міської влади становив 46 відсотків, що й вивело її на 18-те 
місце.
Результати дослідження, яке проводили Львівське представництво громадської мережі «Опора» спільно з тернопільською молодіжною організацією «Спілка молодіжного самоврядування», оприлюднив у прес-клубі керівник «Спілки» Ігор Процик. Мета дослідження — надати рекомендації міськрадам, звернути їхню увагу на необхідність бути відкритішими перед громадою. У розробленні методології досліджень автори використовували досвід Польщі.
Представники міськради з такою оцінкою не погоджуються. Мовляв, робота тернопільської міської влади є доволі прозорою — використовуються сучасні інформаційні технології, прямі ефіри на радіо і телебаченні, структурні підрозділи мають свої сторінки у Фейсбуці, через які контактують із представниками громади. Проте жителі міста, громадські організації висловлюють невдоволення тим, як вирішуються земельні питання. Хаотична забудова псує вигляд міста. Публічністю тут і не пахне, а скандали з цього приводу вибухають часто. Хоче цього міський голова і його команда чи ні, але на зауваження авторів дослідження доведеться звернути увагу. Тим паче якщо вони мають намір повторно йти на вибори, що наближаються.
Заради справедливості слід сказати, що не все гаразд із публічністю не лише в Тернополі, а й загалом в Україні. Найпублічнішими визнано міську владу Івано-Франківська та Вінниці, тим часом багато великих обласних центрів посідають у рейтингу останні місця. Годі казати: чимало можновладців вважають головним дорватися до крісла — і можна на кілька років забути про свої обіцянки, необхідність звітувати перед виборцями. Мабуть, слід узяти до уваги, що громадянське суспільство також змінюється. Це, до речі, яскраво продемонстрували останні парламентські вибори. На Тернопільщині підтвердити мандат народного депутата зміг лише один парламентарій. Решті виборці, в тому числі Тернополя, в довірі відмовили.
 
Тернопільська область.