— П’ять місяців нинішнього року виявилися вельми успішними для сільських громад Кам’янець-Подільського району Хмельницької області: бюджети сільських та селищної рад виконано в цілому на 141,1 відсотка, — розповідає головний фінансист району Олександр Федик. — Лише одна з них не забезпечила виконання дохідної частини. Справді, звістка радує. Бо не так уже й давно були для більшості сільських громад значно важчі часи. Коли господарства в селах розпалися, громадське майно почали розтягувати, орендарів землі й зі свічкою вдень не знайдеш, поля не оброблялися... То звідки, скажіть, було наповнювати отой місцевий бюджетний «кошик»? Зазнала подібних прикрощів і Приворотська сільська рада, до якої входить чотири села.
Не те, щоб «глухомань», але інвестор сюди ще років десять тому не поспішав. Та й дрібніші підприємці намагалися «приписати» свій бізнес якомога ближче до міста. До слова, донині в районі не дотаційні лише три приміські ради. Їм завжди краще велося. Нині й Приворотська вже має надію, що буде «на плаву», бо бере лише дев’ять відсотків дотації. Дізнатися про секрети наповнення сільської громадської скарбниці найкраще, як кажуть, із перших вуст.
Сільський голова Лариса Вусата одразу  знайомить із бухгалтером Тетяною Батурою. Та засипає цифрами: «У призначеному бюджеті обсягом 442,8 тисячі гривень власні доходи громади становлять 403,3 тисячі. Ними й обходимося, намагаємося позичок із районного бюджету не брати. Основними джерелами надходжень є податок на доходи фізичних осіб — 290,8 тисячі та плата за землю — 110,9 тисячі. Впродовж останніх п’яти років найбільше коштів до сільського бюджету дає компанія «НІБУЛОН», у селах Приворотської сільради працює її філія». Селяни вважають: це їхня щаслива зірка привела такого серйозного господарника на тутешні землі. Є людям де працювати, поля нині дбайливо доглянуті. І сільська громадська скарбниця відтоді почала дедалі краще наповнюватися. Нині «частка» «НІБУЛОНу» в ній становить 70 відсотків.
«За ці п’ять місяців, — веде далі пані Тетяна, — при плані власних доходів 128, 2 тисячі гривень надійшло 146,7 тисячі. «НІБУЛОН» нас виручає не тільки коштами, а й різноплановою допомогою з благоустроєм територій, ремонтами ФАПів, закладів культури. Торік у рахунок угоди про соціальне партнерство поміняли вікна в школі, цього року хочемо замінити їх у Будинку культури. А може, купимо й апаратуру для закладу культури. Важливою справою для сільчан є те, що «НІБУЛОН» узяв на свій баланс сільський водопровід, тепер він доглянутий і справно подає воду у двох селах не тільки до господарчих приміщень філії, а й мешканцям. До того ж безплатно. Для сільської ради це було б не підйомним. Що ще важливо: «НІБУЛОН» — платник дуже акуратний, тож головний біль, який мають інші сільські ради з деякими інвесторами, що працюють у районі, приворотцям невідомий. Видатки у цій сільраді йдуть переважно на зарплату, харчування 18 вихованців дитсадка «Берізка», опалення та освітлення закладів, які на балансі місцевої ради. Цьогоріч за рахунок субвенції на 24 тисячі гривень відремонтують сільські дороги.
...У 2009 році, плекаючи надію отримати грант від проекту ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», приворотці визначили пріоритетні напрями розвитку території. Це — газифікація населених пунктів сільської ради, їх освітлення, ремонт доріг, капітальні ремонти сільського клубу та медпункту в Добровіллі, встановлення системи опалення в Будинку культури села Привороття. Закордонних коштів не отримали, майже всі пріоритети й донині актуальні, а надія у селян лише на те, що їхній головний платник до сільського бюджету нарощуватиме потужності та збільшуватиме надходження. «НІБУЛОН» відродив колишню цегельню, яка забезпечить 70 робочих місць та нові вливання до бюджетів.