Хоч би кого ви запитали в Умані про Галину Кучер (на знімку) — заступника міського голови й начальника управління праці та соціального захисту населення, — кожен відгукується про неї з великою повагою.

Завдяки її наполегливості та ініціативі в місті працює масштабна програма надання допомоги людям з функціональними обмеженнями, багатодітним та малозабезпеченим сім’ям, бездомним громадянам. Центр професійної реабілітації інвалідів, реабілітаційний комплекс для людей з особливими потребами стали для підопічних Кучер справжньою домівкою. Тут панують доброзичливість і душевна теплота, чуйність і розуміння.

Особлива гордість Галини Михайлівни — Центр соціальної реабілітації для дітей-інвалідів «Пролісок», котрий за роки свого існування випустив у доросле життя 84 вихованців.

— У нашому місті проживають 800 дітей із багатодітних родин, 126 дітей-чорнобильців, 343 дитини з обмеженими фізичними можливостями, — ділиться Галина Кучер. — Для кожної категорії ми опрацювали свою систему лікування, навчання, дозвілля. Діти, які, за висновками лікарів, не спроможні відвідувати школу, навчаються за індивідуальною програмою у «Проліску». Після закінчення «проліскової школи», вони опановують обраний ними фах у центрі професійної реабілітації. Ми пишаємося тим, що 18 наших випускників стали студентами вищих навчальних закладів, 24 — продовжили навчання в технікумах та коледжах!

— Наш «Пролісок», — доповнює директор центру соціальної реабілітації для дітей-інвалідів Валентина Базилевська, — зміцнює сімейні форми виховання. Батьки можуть спокійно працювати, знаючи, що їхні діти протягом дня доглянуті, нагодовані, оточені увагою і піклуванням. Після роботи в батьків є час погуляти зі своєю дитиною, взяти участь у численних заходах, які проводить наш центр. Це й дитячі ранки, народні свята, концерти, виставки малюнків.

Щоб постійно поліпшувати обслуговування дітей з особливими потребами, Галина Кучер докладає максимум зусиль і як депутат обласної ради. Вона чи не єдина з депутатського корпусу, котра п’яте скликання поспіль представляє інтереси своїх виборців в обласному «парламенті». Не раз на її округ в Умань приїздили колеги-депутати, щоб ознайомитися з роботою Галини Михайлівни в соціальній сфері. Відвідували, зокрема, й «Пролісок». І не приховували потім свого захоплення. У приміщенні колишнього дитсадка, де розташований центр, працює сучасний харчо-блок, добудовано їдальню, роздягальню, залу лікувальної фізкультури. Тут функціонують відділення фізіотерапевтичних та водних процедур з басейном, сауною, душем Шарко, ванною джакузі. У центрі є сенсорна кімната, м’які модулі, динамічні параподіуми, різноманітні тренажери. Придбано також стаціонарний вертикальний підйомник, за допомогою якого діти на інвалідних візках переміщуються з поверху на поверх. «Пролісок» повністю забезпечено комп’ютерною технікою, новими меблями. Крім того, для дітей, котрі не можуть самостійно добиратися до центру реабілітації, організовано щоденне підвезення автотранспортом.

— При Центрі соціальної реабілітації дітей-інвалідів, — продовжує Галина Кучер, — працює єдиний у місті літній оздоровчий табір «Мрія». Завдяки підтримці міського голови Юрія Бодрова для табору виділено бюджетні кошти. Ми організували дітям триразове збалансоване харчування, ігри на свіжому повітрі, екскурсії в дендропарк «Софіївка», в музеї міста, походи в кінотеатр та поїздки на природу. Виховна та реабілітаційна робота здійснюється з урахуванням віку, індивідуальних потреб, інтересів, нахилів та здібностей дітей. Цікава програма перебування насичена розвагами, спортивними заходами. Ми завжди намагаємося залучати до фізичної культури та спорту якомога більше дітей з обмеженими можливостями. Адже це не тільки поліпшує фізичне здоров’я, а й додає дітям впевненості, віри в себе і свої можливості.

У 2008 році команда інвалідів міста Умань стала срібним призером на Всеукраїнських молодіжних іграх за програмою Спеціальної Олімпіади України. У 2009-му була друга на чемпіонаті Черкаської області з настільного тенісу серед інвалідів. У 2010 році вихованка спортивного клубу Катерина Грищенко виборола перше місце в одиночних і третє в парних змаганнях з тенісу у Варшаві на Міжнародній спеціальній Олімпіаді «Європа—Азія» для людей з вадами здоров’я.

— І в квітні цього року, — з гордістю каже Галина Кучер, — четверо наших спортсменів посіли призові місця у командному складі збірної України на чемпіонаті Європи з настільного тенісу Спецолімпіади спортсменів з особливими потребами. Для забезпечення їх поїздки до Словенії, де відбувалися змагання, ми залучили кошти міськбюджету та спонсорів.

У 2001 році Галина Михайлівна наполегливо працювала над створенням Центру професійної реабілітації дітей-інвалідів. Тільки завдяки її енергії та цілеспрямованості центру вдалося отримати ліцензії на проведення професійно-трудової реабілітації та профнавчання серед інвалідів. Тепер, оглядаючись на пройдений шлях, можна з упевненістю сказати, що витрачені нерви, оббивання чиновницьких порогів не були марні. За десять років існування спеціалізованого закладу понад триста юнаків та дівчат з обмеженими фізичними можливостями здобули фах оператора комп’ютерного набору, секретаря-друкарки, майстра з ремонту взуття, квітникаря. Багато хто з випускників одружився, має дітей, добру роботу, щоб утримувати свою родину.

Нині начальник управління праці та соціального захисту населення Уманського міськвиконкому, заслужений працівник соціальної сфери України Галина Кучер, як завжди, у вирі міського життя. Навколо неї — усміхненої і доброзичливої — щодня, щогодини багато людей: і дорослих, і дітей. І кожному вона приділяє увагу, відгукується на біль, радіє успіхам. Ділитися теплом свого серця, захищати слабшого, підтримувати недужого, допомагати бідному — у цьому Галина Михайлівна бачить своє призначення, сенс свого життя.

Черкаська область.

Фото автора.