За перший квартал нинішнього року місцеві бюджети Рівненщини отримали 7 мільйонів гривень плати за користування надрами. Це вдвічі більше, ніж за аналогічний період торік.
Однак ця цифра могла б бути і вищою, якби працювали всі підприємства, що отримали дозволи на користування надрами. Керівників шести з них заслухали на засіданні постійної комісії Рівненської обласної ради з питань розвитку підприємництва та залучення інвестицій.
Голова Рівненської ОДА, депутат облради Василь Берташ, який є членом цієї комісії, зазначив, що сировинна база є головною умовою створення нових виробничих потужностей, а отже — її слід ефективно використовувати. Тим часом із 48 підприємств, які мають гірничі відводи на користування корисними копалинами місцевого значення, лише 28 їх видобувають. Через це недоотримують кошти місцеві бюджети, не створено нові робочі місця. Тому керівник області доручив управлінню економіки розробити типовий план інвестиційних зобов’язань, яких мають дотримуватися розробники родовищ. Це дозволить на початковому етапі перевірити серйозність намірів потенційних інвесторів. Водночас пообіцяв сприяння керівникам тих підприємств, які готові розвивати виробництво, але для видобутку сировини чекають дозволів зі столиці. Їх, за дорученням Василя Берташа, включать до переліку перспективних проектів від Рівненщини, супровід яких здійснюватиме безпосередньо Держінвестпроект України. Тим же, хто нині не має замовлень на вироблену продукцію, запропонував безплатно рекламувати її на спеціальному сайті, створеному для місцевих підприємств, щоб полегшити їм пошук бізнес-партнерів.
Рівне.